Nők és a leggyakoribb szexuális problémák – Hogyan orvosolható a gond?

Csökkent libidótól a fájdalomig

A nők jó részénél fordulnak elő az élet valamely szakaszában szexuális problémák. Miért jelentkezhet a női szexuális diszfunkció, milyen formái vannak és hogyan orvosolható mindez?

Akinek gondjai vannak, nincs egyedül. A szexuális problémák minden harmadik fiatal és középkorú nőt érintenek, az idősebb korosztályban pedig kettőből egyet. Ahhoz, hogy a szexuális diszfunkció okait azonosíthassuk, fizikai és pszichológiai tényezők is szükségesek – beleértve a nő viszonyát a párjával.

Csökkent libidó

A csökkent nemi vágy, azaz a libidó elvesztése bizonyos nőket érint bizonyos életszakaszokban -például terhesség alkalmával, a baba születése után vagy stressz idején. Vannak azonban, akik ezt folyamatosan tapasztalják.

A libidó elvesztésének számos fizikai vagy pszichológiai oka lehet, beleértve a párkapcsolati gondokat, a depressziót, korábbi mentális vagy fizikai traumát, fáradtságot, az 1-es és 2-es típusú diabéteszt, hormon-rendellenességeket (ilyen a túl aktív vagy alulműködő pajzsmirigy), a túlzott alkoholfogyasztást vagy szerhasználatot. Egyes gyógyszerek is okozhatják a szexuális problémák jelentkezését, így például az antidepresszánsok.

depresszio, szex

Foto:123rf.com

A libidó akkor is mérséklődhet, amikor egy nőnek csökken a természetes tesztoszteronszintje. Ez a hormon a petefészkekben és a mellékvesékben termelődik, ezért ha ezeket eltávolítják, vagy nem működnek megfelelően, a szint csökkenhet.

Orgazmus problémák

Ez a terület két részre osztható. Az elsődlegesre, ami azt jelenti, hogy a nőnek sohasem volt orgazmusa, illetve a másodlagosra, amikor volt orgazmus a múltban, de a jelenben nincs. Egyes nőknek nincs szükségük rá, hogy élvezzék a szexet, azonban a kielégülés elérésének képtelensége a nő és partnere számára is probléma lehet.

Foto:123rf.com

Számos oka lehet annak, ha valaki nem éri el az orgazmust. Félhet attól, hogy nincsenek kellő ismeretei a jó szexről; nem tudja elengedni magát; nem kap elég hatékony ingerlést; párkapcsolati problémái vannak; stresszesnek és depressziósnak érzi magát; korábbi, traumatikus szexuális élményei voltak.

Szakemberek már végeztek kutatásokat bizonyos egészségügyi állapotok kapcsán, melyek befolyásolják a csikló vér- és idegellátását, hogy lássák, ez befolyásolja-e az orgazmust.

A pszichoszexuális terápia segíthet a nőknek orgazmusproblémáik leküzdésében. Ez magába foglalja a saját maga, a szex és a párkapcsolat iránti érzések feltárását.

Fájdalom a szex során – vaginizmus

A szex során fellépő fájdalmat (dyspareunia) a vaginizmus válthatja ki. Ez akkor fordul elő, amikor a vagina körüli izmok görcsössé válnak, így a behatolás fájdalmas, vagy nem is lehetséges. Mindez nagyon stresszes és felkavaró élmény lehet.

Sokszor megtörténik, ha egy nő a szexet azzal azonosítja, hogy ő „rossz”, vagy valamilyen vaginát érintő trauma érte, például szülés közbeni gátmetszés (epiziotómia). Az ilyen jellegű szexuális problémák azonban abból is származhatnak, hogy a kapcsolat nem megfelelő, a nő fél a terhességtől, illetve fájdalmas állapotok jellemzik a hüvely környezetét.

A napokban megjelent hírek szerint, pár éven belül akár egy tabletta is megoldás lehet a csökkent libidó kezelésében. A nők számára kifejlesztett, tesztoszteron tartalmú készítményről Prof. Balázs Csaba endokrinológust kérdeztük.

Mi az oka a női libidó csökkenésének?

A gondon lehet segíteni az októl függően – szexuális oktatással, tanácsadással és hüvely-edzőkkel, más néven hüvelyi tágítókkal. Ezek az eszközök hengeres formák, amelyeket a hüvelybe helyeznek, s a nő fokozatosan használhat nagyobbakat, amelyek behelyezése idővel komfortosabbá válik. Olyan is van azonban, aki inkább az ujját választja a gyakorláshoz.

Szex menopauza után

A szeretkezés során jelentkező fájdalom gyakori menopauza után – a lecsökkent ösztrogénszint a hüvely szárazságát okozhatja. Mindez érintheti a nők vágyát, szexuális problémákat okozva. Ezen is segíthetnek ugyanakkor a síkosító krémek.

Foto:123rf.com

Segítséget kell kérni

Annak megállapítására, mi váltja ki a szexuális problémákat egy nőnél, az orvos vagy terapeuta kérdéseket tesz fel orvosi, szexuális és párkapcsolati szempontból. Vizsgálatot is elrendelhet azonban, hogy fény derülhessen esetleges, mögöttes egészségügyi állapotokra.

Ha a probléma hormonhiánnyal függ össze, így a tesztoszteron vagy ösztrogén hiányával, segíthet a hormonterápia. Az egyéb állapotok kezelése, például a diabéteszé vagy a depresszióé, szintén enyhítheti a szexuális diszfunkció tüneteit.

Foto:123rf.com

Szexterápia

Sokat segíthet a terápia is. Beszéljünk partnerünkkel a problémánkról, s ha lehet, keressünk fel együtt egy szexterapeutát. Ne legyünk zavarban, ha mesélnünk kell tapasztalatainkról, érzéseinkről, hiszen így kap a szakember teljes képet a problémáról és adhat megfelelő segítséget. Ne feledjük, hogy nem vagyunk egyedül a szexuális diszfunkcióval. Sokan szenvednek hasonló gondoktól, nők és férfiak egyaránt.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.