Mikor beszélhetünk abnormális vérzésről

A női test havi vérzése, azaz a menstruáció a női nemiszervek ciklikus-változásán alapuló folyamat. Ezen a folyamaton a pubertás kortól, egészen a klimaxig minden egészséges női szervezet átesik. Felléphet azonban vérzészavar, amelynek számos oka lehet.

Dr. Kapás István az Oxygen Medical nőgyógyász szakorvosa összefoglalta az abnormális vérzés hátterében álló okokat. Mint kifejtette, ez a reproduktív nők gyakori problémája, a nőgyógyászati vizitek mintegy egyharmadát teszi ki, premenopausában pedig a hetven százalékot is meghaladja.

Mikor beszélhetünk abnormális vérzésről

Ahhoz, hogy meghatározhassuk, mi számít rendellenes, a szokásostól eltérő menstruációs vérzésnek, először is tisztázni kell a normál menstruációs ciklus fogalmát.

„A normál menstruációs ciklus 21-38 nap között zajlik, a normál menstruációs vérzés ideje pedig öt nap. A ciklus legstabilabb időszaka a húsz és negyven életév közötti életszakaszra esik. A menstruációs vérzés átlagos mennyisége 30-40 ml között változik, 80 ml-nél több vér már kórosnak tekinthető. Amennyiben a vérzés ezt a mennyiséget meghaladja, vérszegénység alakul ki” – részletezte az Oxygen Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa.

Vérzészavarról, akkor beszélhetünk, ha a menstruáció kimarad. Ez két esetben élettani, azaz fiziológiás eredetű. Tizenhárom éves kor előtt, valamint terhesség alatt nincs menstruáció. Azonban, ha az első menstruáció tizenöt éveskorig nem jelentkezik, ott gyaníthatóan fejlődési rendellenességek, vagy hormonális okok állhatnak a háttérben. Ezt elsődleges menstruáció kimaradásnak, azaz primer amenorrhea-nak nevezzük. Dr. Kapás István hozzátette, másodlagos, azaz szekunder amenorrhea akkor áll fenn, ha a szabályosan menstruáló nőnél több mint három hónapra kimarad a havi vérzés. Ezt okozhatják anatómiai okok, köztük a méh fejletlensége, vagy petefészek-elégtelenség, hormontermelési zavar. Kivizsgálásában fontos szerepe van a transvaginalis szonográfiának és a hormonális kivizsgálásnak.

Foto123rf.com

Az abnormális vérzés tünetei

Amellett, hogy nem jelentkezik időben a havi menstruáció, abnormális vérzés – abnormal uterine bleeding, azaz AUB – esetén a tünetek, állapotok széles tárháza jelenhet meg. Ilyenek lehetnek például az erős, görcsös, vagy bő menstruációs vérzés, esetleg a közti-, valamint az elhúzódó vérzés. Dr. Kapás István a vérzészavarok hátterében álló nem strukturális okokról elmondta, hogy azok összefüggésbe hozhatók egyebek mellett véralvadási zavarokkal, ovulációval kapcsolatos problémákkal. Visszavezethetők méhnyálkahártya fejlődési rendellenességére, vagy iatrogen okokra. A strukturális okokat illetően hozzátette, a harminc év feletti korosztály húsz-harminc százalékánál fordul elő myoma, de a további okok között szerepel az endometriális szigetek jelenléte a méhben, vagy a méhtest rosszindulatú elváltozásai.

A vérzészavar vizsgálata és kezelése

A vérzészavar vizsgálata során elengedhetetlenül fontos a beteg részletes kikérdezése, az anamnézis. A fent részletezett strukturális okokra visszavezethető vérzészavarokat hüvelyi ultrahang vizsgálattal lehet igazolni. Dr. Kapás István kiemelte, hogy negyvenöt év felett javasolt a méhnyálkahártyából történő szövettani vizsgálat elvégzése. A vérzészavarokat gyógyszeres, vagy sebészeti kezeléssel lehet orvosolni. A hormonális terápiából álló gyógyszeres kezelés célja a méhnyálkahártya ciklikus felépülésének helyreállítása és idő előtti lelökődésének megakadályozása. A hormonális terápia az esetek többségében csökkenti a középidős és a görcsös menstruációs panaszokat.

„Az AUB kezelésére alkalmas a hormontartalmú méhüregi eszköz (IUD)” – tette hozzá az Oxygen Medical nőgyógyásza.

Emellett elmondta azt is, hogy vannak olyan non-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, az ibuprofen, diklofenak, valamint az acetilszalicilsav, melyek bizonyítottan csökkentik a vérzés mennyiségét és fájdalomcsillapító hatásúak. Sebészi kezelés abban az esetben indokolt, ha a vérzésnek anatómiai oka van, vagy a beteg állapota nem javul a gyógyszeres kezelés során. A megfelelő sebészi megoldás választása függ az állapot jellegétől, a beteg szándékától. A leggyakoribb ilyen anatómiai ok a myoma, kezelése a myoma kiágyazása vagy méheltávolítás, függően a beteg életkorától, gyermekvállalási szándékától.
Dr. Kapás István úgy fogalmazott: „Összességében elmondható, hogy a strukturális elváltozásokkal járó állapotok (myoma, adenomyosis, polyp, endometriosis) okozta vérzészavarokhoz kapcsolódó alhasi görcsök, fájdalmas menstruáció a kiváltó betegség megfelelő kezelésével megszüntethetők.”

Forrás: Oxygen Medical