Migrén, mellrák, depresszió. Örökletes?

Vajon egy lány egészségének milyen területeit befolyásolhatja az öröklődés? A menstruációt, a migrént, a mellrákot esetleg örököljük?

Öröklődés – mit örökölhetünk?

A University of London rákkutató intézetének kutatói kimutatták, hogy egy lány esetében a menstruáció kezdetét főként az határozza meg, mikor kezdett menstruálni édesanyja. Korábban azt gondolták, hogy az étrend, különösen a sok hús fogyasztása nagyobb szerepet játszik, mint a genetika.

Akkor egy lány egészségének milyen más területeit befolyásolhatja az öröklődés?

Elképzelhető, hogy ha meg akarjuk állapítani egy nő egészségügyi kilátásait, elég, ha átnézzük édesanyja kórtörténetét? Szakértők segítségével az alábbiakban sorra vesszük, milyen eséllyel örökölhetik a nők édesanyjuk testi és lelki egészségi állapotát.

Migrén

Dr. Kate Henry, a New York-i Egyetem neurológusa szerint 70-80 százalékos az esély arra, hogy egy nő örökli édesanyjától. A kutatók nemrég fedeztek fel egy hibás gént, amely a migrén kialakulásáért felelős, ez öröklődik anyáról lányára. A kiváltó tényezők megjósolhatatlanok, de azonosításuk segíthet az állapot szabályozásában. Érdemes például kerülni bizonyos élelmiszereket, például a csokoládét, a kávét, a sajtot, a citrusféléket és a vörösbort.

Emlőrák

Az emlőrákos esetek 3 százaléka örökletes. A BRCA1 illetve BRCA2 mutáns gén hordozói nagyobb valószínűséggel öröklik a betegséget. Ha egy vérrokonunknak fiatalon emlőrákja volt, esetünkben is nagyobb a kockázat.

csomo a mellben

Azoknak a nőknek, akiknek családi kórtörténetében előfordult már emlőrák, genetikai szűrést javasolnak. Ha valaki hordozza a gént, szigorúbb megfigyelés alatt tarthatják. Néhányan a korai emlőeltávolítást választják az emlőrák kockázatának csökkentése érdekében. A hormonpótló terápiák, a kombinált fogamzásgátló tabletta szedése, valamint az elhízás is növeli a kockázatot, különösen a változó kor után. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is fokozza a kockázatot.

Edzettség

A genetikai kapcsolat akár 50 százalék is lehet. A mondás szerint ha valaki olimpiai aranyéremre pályázik, jól kell megválasztania a szüleit. Az izomtónus és az edzettség fejlesztésének képessége nagymértékben örökletes.

Az egészségügyi szervek általánosan napi 30 perc testmozgást javasolnak hetente öt napon át – ez az arány segít megőrizni az egészséget, de az edzettség szintjét nem befolyásolja jelentősen.

közös edzés

Depresszió

Több kutatás is azt mutatja, hogy 10 százalék az esélye annak, hogy örököljük a rendellenességet. A mentális betegségek, köztük a depresszió, a szülés utáni depresszió és a bipoláris zavar közismerten a családon belül öröklődik. Egy mutáns gén, a triptofán-hidroxiláz 2 játszhat szerepet a depressziós zavarok kialakulásában, amely megfosztja az agyat a hangulatot szabályozó szerotonin hormontól. Közvetlen genetikai összefüggést azonban egyelőre nem mutattak ki.

depresszio, szex

A depresszió kockázatát a kimerültség, a stressz és az alkoholfogyasztás is növelheti. A depresszióval összefüggő gének öröklése még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakiben kialakul a betegség.

Elhízás

Egy brit kutatás szerint azokban az emberekben, akik az FTO gén egy bizonyos variánsából kettő található, 70 százalékkal magasabb az elhízás kialakulásának kockázata, mint másokban. Egy másik tanulmány azt mutatta, hogy míg a normális testsúlyú édesanyák lányai közül 4 százalék elhízott, ez az arány a kövér anyák lányai esetében 41 százalék. Az FTO gén variánsának két példányával rendelkező emberekben kétszer magasabb az elhízás kockázata, mint másokban.

elhizas

A gyermekkori elhízás arányának növekedéséért nagymértékben felelős a kalória- és zsírdús étrend terjedése, valamint a testmozgás hiánya. A szakértők szerint a képernyő előtt töltött időt is napi két óra alá kellene szorítani.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.