Menstruációs vér és egészség – Mit árul el a színe és az állaga? – 1. rész

A menstruációs vér színe és vastagsága nem azonos az erekben levő vérével. Mit árul el azonban az egészségről az árnyalata és az állaga?

A menstrációs vérzés vagy menzesz megjelenése során napról napra változik, sőt, egyik ciklusról a másikra is módosul. Ez egyénenként szintén eltérő lehet. A menstruációs vér valójában a méh nyálkahártyájából származó vér és szövet keveréke, ezért színe és sűrűsége nem azonos azzal, ami az ereinkben folyik. Lássunk egy betekintést arról, hogyan néz ki a menstruációs vér és miért, illetve mikor számít a vér áramlása normálisnak és mikor van ok aggodalomra.

Mi okozza a menstruációs vérzést?

A menstruációs ciklust a szervezetben levő hormonok szabályozzák. Ezek irányítják, hogy a petefészkek termelnek-e petesejtet és ha igen, mikor.  Szabályozzák a méh nyálkahártyája (endometrium) megvastagodását is. A menstruáció akkor kezdődik, amikor a hormonális változások hatnak az endometriumra. Ilyenkor elkezd lebomlani, elválik a méh falától. A felesleges vér és szövet lefelé áramlik a méhnyakon, a méh nyílásán, majd kijut a hüvelyen keresztül a szervezetből.

hasfájás, menstruáció

Fotó: 123rf.com

Hogyan néz ki a menstruációs vér?

A menstruációs vér többféleképpen jellemezhető. Nemcsak az számít, mennyire vérzik valaki – a vér színe és az áramlás konzisztenciája is lényeges, ami a ciklus során változik. Lássuk, mely árnyalatról mit érdemes tudni.

1. Élénkvörös: az élénkvörös vér új, mivel gyorsabban és a közelmúltban távozott a hüvelyből. Leginkább a menstruáció kezdetén tapasztalható. Az élénkvörös vér jellemző a görcsök idején is, aminek oka az, hogy amikor a méh összehúzódik, görcsök lépnek fel, s az összehúzódások erősebb véráramláshoz vezetnek.

2. Sötét vörös vér: a sötétebb vörös, barna vagy fekete színű menstruációs vér „idősebb” vér. Ez a szín lassabb áramlásra utal. A legtöbb nő vére a ciklus során sötétebbé válik, mert a méhnyálkahártya mélyebb részeiből idősebb vér távozik és a vérzés lelassul. Ha valaha is került a ruhánkra menstruációs vér és megszáradt, ezzel a színnel szembesülhettünk. Egyébként ha jutott belőle az alsóneműre és/vagy a ruhánkra, jobb hideg vízzel azonnal kiöblíteni, nagyobb eséllyel jön ki teljesen a folt.

3. Rózsaszín vér: egyesek a menstruációs ciklusuk egyes szakaszaiban nagyon rózsaszín menstruációs vért tapasztalnak. Ez általában a menzesz legelején vagy végén jellemző és nagyon enyhe vérzést jelez.

A menstruációs vér állaga

A menstruációs vér híg és vizes, de sűrű és ragacsos egyaránt lehet. Az előbbi általában rózsaszínűbb, míg az utóbbi váladék barnább. Ezek az állag-változások gyakoriak a ciklus végén. Az áll mögöttük, hogy az endometrium szövetének nagy része már kijutott a szervezetből.

Olvasd el ezt is!

Ezért nem tudsz jól aludni a menstruációd alatt

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.