Menstruációs kehely- ezek lehetnek a problémák a használat során

A menstruációs kehely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és egyre többen váltanak át rá a tamponokról, betétekről, hiszen sokak környezetkímélőbb, pénztárca barátabb, ráadásul sokak szerint egészségesebb is.

Megkérdeztük Dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát, vajon mi a véleménye róluk, illetve mely tünetek esetén forduljon orvoshoz a használat során. 

 

Mik is azok a menstruációs kelyhek? 

A menstruációs kehely egyfajta újra felhasználható női higiéniai termék, mely a betét és a tampon remek alternatívája menstruáció során. Ez egy kicsi, rugalmas tölcsér alakú eszköz gumiból vagy szilikonból készül, melyet be kell helyezni a hüvelybe, és ott összegyűjti a távozó vért. Előnye, hogy több folyadékot tud tárolni, mint a többi menstruációs eszköz, így némileg hosszabb ideig lehet alkalmazni, ritkább cserét igényel.  

menstruációs kehely

Foto:pixabay.com

Még mielőtt megvesz egy kelyhet, érdemes lehet nőgyógyász véleményét is kikérni, hiszen különböző méretben lehet őket kapni, így nem mindegy, ki milyet is választ. Ebben hasznos segítségre lehet az orvos, hiszen célszerű figyelembe venni kort, hogy szült-e már, milyen erős szokott lenni a vérzése, illetve, hogy milyen a méhnyak hossza. Általánosságban viszont elmondható, hogy a kisebbeket általában 30 évesnél fiatalabb nők számára ajánlják, akik még nem szültek hüvelyi úton. A nagyobb méret főleg az olyan nők számára valók, akik már elmúltak 30 évesek, hüvelyi úton szültek, illetve erősebb a menstruációjuk.  

Előnyök, hátrányok 

A menstruációs kehely sok előnnyel bír: mivel többször lehet használni, így pénztárcabarát megoldás, környezetkímélő, nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot, kényelmes, nincsenek kellemetlen szagok, sokáig fennmaradhat (akár több mint 8 órán át), ráadásul kisebb a fertőzés esélye, mivel nem szívja magába a vért (és a hüvelyváladékot), hanem csupán összegyűjti.  

Hátrányként főleg azt lehet megemlíteni, hogy a felhelyezés és a kivétel némi gyakorlatot igényel, valamint külön figyelmet kell fordítani a megfelelő tisztítása/sterilizálása, mivel, ha ez kimarad, úgy megnő különböző fertőzések esélye. 

Az 5 legjobb gyógynövény PMS-re és menstruációs problémákra

Mit mond a nőgyógyász? 

Véleményem szerint a menstruációs kelyhek igen jó női higiéniai termékek, és valóban biztonságosabbak, mint a tamponok. Ennek ellenére természetesen felléphetnek nem várt események a használat során: ilyenek például a különböző fertőzések. Viszont ezek leginkább a kehely nem megfelelő tisztításából adódnak, így, ha valaki betartja az előírásokat, csekély az esély a fertőzésre. Sajnos kehely használata során is létrejöhet az ún. TSS (toxikus sokk szindróma), mely egy igen veszélyes állapot (szerencsére ennek esélye kevesebb mint a tampon esetén), amit a hüvelyben lévő eszköz miatt a Staphylococcus aures elszaporodása okoz.  

A másik, amire figyelni kell a kehely használatakor az, hogy előfordulhat, hogy anatómia okok és bizonyos állapotok miatt (pl. Méhsüllyedés, rövid hüvely) az eszköz felhelyezésével, illetve kivételével elmozdulhat a helyéről a spirál. Így spirált használó nők esetén érdemes előtte nőgyógyásszal konzultálni– tanácsolja Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Fotó: 123rf.hu

Mely tünetek esetén forduljon orvoshoz? 

  • Bővebb folyás 

  • Viszketés, égő érzés 

  • Kiütések 

  • Fájdalom 

  • Hirtelen magas láz, szédülés, ájulás (ezek TSS tünetek, kórházi ellátást igényel!) 

Forrás: