Menopauza a serpenyőtől?

A tudósok szerint egyes serpenyők és élelmiszercsomagolások olyan vegyszereket tartalmazhatnak, amelyek összefüggésbe hozhatóak a korai menopauzával.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akikben magasabb mennyiségben található meg ez az anyag, hamarabb kerülnek szembe a szerveztükben lezajló változással.

A perfluor-karbonok (PFC) olyan mesterséges anyagok, amelyek bárhol megtalálhatóak az otthonunkban, bármikor kapcsolatba kerülhetünk velük, viszont igen veszélyesek lehetnek, akár a szervezetünk hormonháztartását is felboríthatják.

A klimax előbb-utóbb minden nő életében bekövetkezik, és a legtöbben félve tekintenek rá. Íme a legfontosabb tudnivalók!

A leggyakoribb kérdések a klimaxról

Ez az anyag taszítja a vizet és az olajat, ezért teflonbevonatú edények, élelmiszer-csomagolások előállításához is gyakran használják. A fenti okok miatt azonban már több cég megszüntette ennek az anyagnak a használatát. A Nyugat-Virginia Egyetem kutatói Dr. Sarah Knox vezetésével 26 000 amerikai nőt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a PFC-szint azokban a 42 évesnél idősebb nőkben volt a legmagasabb, akik már átestek a menopauzán.

Foto:pixabay.com

Emellett bennük az ösztrogén-szint nagyon alacsony volt.

Tapasztalataikat a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című folyóiratban tették közzé.Dr. Stuart Harrad a Birmingham Egyetemről elmondta, hogy a legtöbb ember jóval nagyobb PFC-szintnek van kitéve, mint ami a biztonságosan megengedhető lenne. Gwynne Lyons, a CHEM Trust igazgatója arról számolt be, hogy mindannyian ki vagyunk téve olyan nemi hormonoknak, amelyek hatással vannak az egészségünkre. Véleménye szerint sokkal szigorúbb egészségvédelmi intézkedésekre lenne szükség Angliában, és a különféle vegyi anyagokat sokkal alaposabb ellenőrzésnek kellene alávetni, mielőtt használatba kerülnek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.