Mellrák? – Ne essünk pánikba, ha a mellek különböznek a barátnőkétől

A keblek többféle méretben és formában fejlődnek

A mell alakjának és méretének változása nem ritka, s nem mindig utal valamilyen mögöttes egészségügyi állapotra. Persze érdemes megnézetni orvossal, de fontos tudni, mely esetekben nincs ok a pánikra.

Melyik nőnek ne jutott volna már eszébe, vajon nem mellrákos-e? Az emlődaganat kialakulásától való félelem minden hölgyet kísért. S minél többször hallunk a témáról, annál több szorongás jelentkezik. Gyakran nézegetjük melleinket a tükörben és végzünk önvizsgálatot. Figyeljük a mell alakjának és méretének egységességét.

Ha összehasonlítjuk a magunkét a barátnőkével, s úgy találjuk, hogy jelentős a különbség, félelmet érzünk.

Fontos tudni azonban, hogy a keblek soha nem voltak hasonlóak. A női mell többféle formában és méretben fejlődhet. Alakját is számos tényező befolyásolja, beleértve a genetikát, az életkort, a testsúlyt és a hormonokat.

Tanulmányok kimutatták, hogy még egy nő két melle sem teljesen egyforma. A legtöbb embernek enyhe mell-aszimmetriája van. Az egyenetlen keblek vagy mellbimbók nem feltétlenül jelentenek egészségügyi vészhelyzetet.

Hasznos azonban tisztában lenni a mell sokféleségével.

mellek

Foto:123rf.com

A mellnek is vannak típusai

A mell fejlődése a nő szaporodási ciklus létfontosságú része. A változások azonban bizonyos életszakaszokban jóval nyilvánvalóbbak, mint máskor. Ilyen a pubertáskor, a gyermekvállalás kora, a menopauza utáni időszak.

A kebel alakjában és méretében bekövetkező változások gyakoriak, s nem mindig jeleznek valamilyen mögöttes egészségi állapotot. Ha azonban a változás hirtelen, nem árt orvoshoz fordulni.

Fiziológiai szempontból a mellek egyformán működnek, de a típusok alakra lehetnek mások.

1.A kerek mellek egyenletes megjelenésűek, a zsír eloszlása ​​egyenlő a tetejükön és az aljukon. Bár ez nem feltétlen igaz, néha ezeket nevezik „standard” kebleknek.

mellek

Foto:123rf.com

2.A harang alakú mellek felül szűkülnek, alul sűrűbbek.

3.A könnycsepp formájú mellek többé-kevésbé a harang alakúakhoz hasonlóak, általában azonban kerekebbek és alul kevésbé teltek.

4.A kúp alakú keblek általában lefelé dőlnek a mellbimbók irányába (amelyek általában kifelé mutatnak)

5.Az ellazult melleknél laza vagy vékony a mellszövet és még a mellbimbók sem lefelé vagy kifelé mutatnak.

6.A kelet-nyugati mellek felső és alsó részének zsíreloszlása ​​egyenlő, a mellbimbók viszont általában ellentétes irányba mutatnak.

7.Az oldalon levő mellek többé-kevésbé a kelet-nyugati mellekhez hasonlítanak, de távolodhatnak a mellkas középvonalától.

8.Ezzel ellentétben a közeli mellek között szinte nincs is hely.

Fontos tudni, hogy az edzés a mell megjelenését is megváltoztathatja.

Tanulmányok alapján a kebel alatti mellizmok és a mellben lévő kötőszövet támogatja a súlyukat, de a mérethez nem járulnak hozzá. A zsír a mell térfogatának jelentős százalékát teszi ki, tehát a súlygyarapodás vagy a fogyás valószínűleg hatással lesz a mell alakjára.

A hát-, váll- és mellizmok szintén befolyásolhatják a kebel helyzetét. Vagyis, a jó edzés valóban megváltoztathatja a mell megjelenését.

A tubuláris vagy csőszerű mellek sem mindig jelentenek gondot

Miközben a férfiak és a nők mellmérete eltérő, a csőszerű mellek esetén a különbség nyilvánvalóbb.

Az ilyen mellek megnyúltak, túlságosan lelógnak, kiálló mellbimbók és nagy bimbóudvar (pigmentált terület) jellemzi őket. Az orvosok általában nem hozzák összefüggésbe az ilyen kebleket komoly mellproblémával.

Az azonban tény, hogy az elmúlt években több tanulmány rámutatott: az ilyen emlőkkel rendelkező emberek egy része általában mentális egészségügyi problémákkal küzd.

Meglepő tények a női mellekről és a szexről

Forrás: Napidoktor.hu