Leforrázás-szerű égő érzés, esetleg bizsergés, zsibbadtság a szájban – Mitől lehet?

Az égő száj szindróma (rövidítve: BMS) egy lángoló érzés valahol a szájunkban – érintett lehet a szájpadlás, a nyelv és még az ajkak is.

Krónikus, mindennapos problémaként is jelentkezhet, de időnként visszatérő tünetként szintén előfordulhat. A lakosság mindössze két százalékát érinti, és főleg a nők tapasztalják. Van, akinél enyhébb, másnál keményebb az égő érzet, mely leginkább ahhoz hasonlít, mint amikor forró étel kerül a szánkba. A leforrázás-szerűtől az csak apró bizsergésen át a zsibbadtságig több formában felbukkanhat. Hetekig, hónapokig vagy akár évekig nehezítheti meg a mindennapi rutint, ám olyan is van, aki pont, hogy evést-ivást követően könnyebbül meg. A BMS több betegség jele is lehet, melyeket nem könnyű kibogozni: vér- és allergiateszt, orális kenetvétel és nyáltermelés vizsgálat segíthet leszűrni, mi áll a háttérben. Ha semmilyen kórság nem derül ki, akkor az egyes típusú BMS-t állapítja meg az orvos. 

Foto:123rf.com


Abban az esetben, ha egyértelmű oka van – hormonális változás, vagy allergia, esetleg szájszárazság, illetve gyógyszer-probléma, tápanyag-hiány (vas, cink vagy B-vitamin), fertőzés vagy reflux a hunyó – beszélhetünk a másodlagos tünetcsoportról.

A BMS a korosabb hölgyek körében gyakoribb – főleg akik a menopauzás időszakukat élik, de a még menstruáló nők körében is előfordul. Az ösztrogénszint leesése csökkenti a nyáltermelést, amitől fémes íz keletkezhet a szájban, amihez ez az égő érzés is társul. Hormonterápia javíthat a helyzeten, ami a változó korú nők több panaszát is enyhítheti.


A másodlagos BMS akkor javulhat, ha az alapbetegség kezelése megkezdődik: reflux esetén a gyomorsavat kell semlegesíteni, száraz szájra pedig a nyáltermelést fokozó készítmény szükséges. Abban az esetben, ha valamilyen kórokozó felel a panaszokért, azt is érdemes rövidre zárni.

Az elsődlegesen égő szájra pedig pici jégdarabok szopogatása javasolt, illetve hűvös italok kortyolgatása. A savas dolgokat kerüljük, illetve mindazt, ami még észrevehetően ront az állapotunkon. Forró italok, fűszeres ennivalók, cigaretta és alkohol bevitele után figyeljük, hogyan alakul a szájunk érzete. Érdemes fogkrémet is váltani – olyanra, ami jelzi, hogy eleve érzékenyeknek készült. Esetleg szódabikarbónás vízzel öblögessünk, illetve talán még relaxációs technikákkal is javíthatunk az állapotunkon.

A talpmasszázs segíthet az alvászavarok és más menopauzális tünetek enyhítésében

Forrás: Ízes Élet