A talpmasszázs segíthet az alvászavarok és más menopauzális tünetek enyhítésében

Egy új tanulmány szerint a lábmasszázs javíthatja az alvást és csökkentheti a szorongást és a fáradtságot a menopauzában lévő nőknél.

Jó hír a menopauza környékén lévő nők számára, akik rossz minőségű alvást és fokozott szorongást tapasztalnak: A Menopause című szaklapban ma megjelent új tanulmány szerint a talpmasszázs segíthet enyhíteni ezeket a zavaró tüneteket.

Foto:123rf.com

A menopauza átmenete fizikai kihívásokat hoz magával


Ahogy a nők közelednek a menopauzához és átesnek rajta, az ösztrogénszint csökkenése számos kihívást okozhat: hőhullámok; álmatlanság, éjszakai izzadás és egyéb alvászavarok; szexuális zavarok; és hüvelyszárazság.

A hormonális fluxus hatással van a hangulatra, az alvásproblémák pedig hozzájárulnak a fáradtsághoz.
Ezzel egyidejűleg hangulati változások is bekövetkezhetnek, ami a középkorú nőket olyan problémák elé állítja, mint a szorongás, a depresszió és a hangulatingadozás. Az alvásproblémák és az éjszakai izzadás miatt az agyi köd és a fáradtság is tünetként jelentkezhet.

 

A talpmasszázs elősegíti a relaxációt, javítja az alvást


Egy 2020-ban a JAN-ban (Journal of Advanced Nursing) megjelent áttekintés szerint “a lábreflexológia jelentős javulást eredményezett az alvászavarokban”. Egy ideje tanulmányok azt sugallják, hogy a masszázs segít enyhíteni a krónikus fájdalmakat, például az ízületi gyulladásos fájdalmakat. Ez az új, 2022-es tanulmány különösen a menopauzában lévő nőket vizsgálta, hogy felmérje a talpmasszázs hatását az alvásra, a szorongásra és a fáradtságra.

A vizsgálatot 70 posztmenopauzában lévő nővel végezték egy észak-törökországi faluban. A csoportot kettéosztották, a résztvevőket véletlenszerűen osztották be egy kísérleti és egy kontrollcsoportba. A kísérleti csoport egy teljes héten keresztül minden nap egyszer 20 perces talpmasszázst kapott (10 percet mindkét lábon) ugyanattól a kutatótól. A kontrollcsoport nem kapott semmilyen beavatkozást. Eredmény: A kísérleti csoportban javult a fáradtság és a szorongás, és arról számoltak be, hogy éjszakánként egy órával többet alszanak, mint a kontrollcsoport tagjai.

Fotó: 123rf

A masszázs és a reflexológia beépítése a nők gondozásába


A kutatók a talpmasszázs alkalmazását javasolják “alternatív kezelési módszerként a farmakológiai módszerek mellett a menopauzában gyakori panaszok, például a szorongás, a fáradtság és az alvászavarok kezelésében. Javasolják továbbá, hogy a menopauza utáni nők ellátását végző ápolók és szülésznők a lábmasszázst is integrálják az általuk nyújtott ellátásba, kihasználva a megfelelő, lábmasszázst is magában foglaló képzési programokat”.

Foto:123rf.com

A mintavétel ugyan kicsi volt, de az eredmények szignifikánsak.

 

Talán mindenféle masszázs segíthet


Winter, aki az Alvásmegoldás című könyv szerzője is megjegyezte, hogy lefekvés előtt valószínűleg bármilyen masszázs hasznos: “A középkorú nőket vizsgálva azt gondolom, hogy a lábak, a vállak vagy a fej masszírozása alvás előtt valószínűleg nagyon pihentető”.

Tanulja meg az önmasszázst


A vizsgálatban részt vevő masszőr hüvelykujjnyomás alkalmazását, pásztázó, pattintó, dörzsölő és szorító mozdulatokat használt. További tanulmányt kell készíteni az önmasszázs és a masszőrrel végzett masszázs közötti eredménybeli különbségről. A jótékony hatások egy része lehet, hogy csak annak köszönhető, hogy valaki gondoskodik rólunk. Ha azonban szeretné kipróbálni, hogyan masszírozza magát, vagy egy partnerrel megtaníttatni, hogyan lehet hatékonyabban végezni, a Massage Therapy, az Associated Bodywork and Massage Professionals honlapja öt módszerről nyújt útmutatást:

Bokakörzés: Forgassa a lábát a bokájánál.
Talpmasszázs: Dörzsölje a talpát lábujjtól a sarokig határozott mozdulatokkal.
Lábujjnyújtások: Nyújtsa hátra a lábujjakat, és a másik kezével nyitott kézzel vagy zárt ököllel óvatosan csapkodja a talpat.
T-alakú legyező: Nyomja a hüvelykujját a sarka aljába, nyomja felfelé, majd legyezőszerűen legyezze kifelé, ahogy eléri a lábujjakat.
Hüvelykujj körözés: Gyúrja át a talpát a hüvelykujjával végzett körkörös mozdulatokkal.


Egy egyszerű, hormonmentes beavatkozás, amit érdemes kipróbálni
“Az alvászavarok, a fáradtság és a szorongásos tünetek gyakoriak a menopauza idején. Ez a török nőkön végzett kis tanulmány megmutatja, hogy egy egyszerű, olcsó beavatkozás, például a talpmasszázs hogyan javíthatja ezeket a zavaró tüneteket a menopauza utáni nőknél. Bár további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ezeket az eredményeket más posztmenopauzában lévő női populációkban is megerősítsük, de addig is a talpmasszázst mint a tünetek enyhítésének hormonmentes lehetőségét ajánljuk” – mondta Dr. Stephanie Faubion, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság orvosi igazgatója sajtóközleményében.

Hüvelyszárazság, égő érzés, gyulladás – intim panaszok menopauza után

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.