Kinél nagyobb az alulműködő pajzsmirigy kockázata?

A pajzsmirigy helytelen működése sajnos számos módon befolyásolhatja szervezetünket és ezen keresztül a mindennapjainkat.

Pajzsmirigy alulműködés több okból is kialakulhat, lássuk azonban, kik érintettek leginkább és hogyan kezelhető a probléma.

Kezdetben nem értjük furcsa kimerültségünk okát, ahogyan azt sem, miért nem működik a fogyókúránk, hiszen jóval kevesebbet eszünk, mitől romlik látszólag ok nélkül a közérzetünk, mióta ilyen száraz a bőrünk, a hajunk? Nos, ezeket a tüneteket az alulműködő pajzsmirigy is okozhatja.

Amennyiben pajzsmirigy alulműködéssel (hypothyreosis) küzdünk, pajzsmirigyünk nem állít elő megfelelő mennyiségű tiroxin hormont. Emiatt fáradtnak érezzük magunkat, gyakran kerülhetünk depressziós hangulatba, felszedünk több kilót, érzékenyebbé válhatunk a hidegre, bőrünk, hajunk szárazabb lesz, izomfájdalmak jelentkezhetnek.

A pajzsmirigy alulműködés okairól korábbi cikkünkben már olvashattak – most azonban lássuk, kik azok, akiknél a probléma kockázata magasabb és hogyan kezelhető az alulműködés.

Kik vannak nagyobb veszélyben?

 A nőknél, különösen, ha idősebbek, nagyobb valószínűséggel alakul ki pajzsmirigy alulműködés, mint a férfiaknál. Akkor is hajlamosabbak lehetünk a problémára, ha családunkban előfordult már autoimmun betegség. Az egyéb rizikófaktorok az alábbiak.

Nagyobb kockázatot jelenthet a faj (fehérek vagy ázsiaiak vagyunk-e); a kor (idősebb korban jellemzőbb); az idő előtt jelentkező ősz haj; olyan automimmun betegségek, mint az 1-es típusú diabétesz, szklerózis multiplex, reumatoid arthritis, coeliakia, Addison-kór, vészes vérszegénység vagy vitiligo. Szintén nagyobb rizikóval számolhat, aki bipoláris zavarral küzd, Down szindrómás vagy Turner szindrómás.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

A hypothyreosis tünetei bizony sokszor lehetnek számunkra homályosak és gyakran egyéb betegségek tüneteit is „utánozhatják”. Kezdődhetnek lassan, úgy, hogy éveken át észre sem igazán vesszük őket.

A tünetek között szerepelhet a menstruációs ciklus megváltozása; székrekedés; depresszió; száraz haj és hajhullás; száraz bőr; kimerültség; fokozottabb érzékenység a hidegre; lassú szívverés; pajzsmirigy duzzanat (golyva); megmagyarázhatatlan hízás; Carpalis alagút-szindróma (idegleszorítás a csukló területén).

A pajzsmirigy-alulműködéssel született csecsemőknek nincsenek mindig tüneteik. Ha mégis, akkor az alábbiak figyelhetők meg.

Hideg kezek és lábak; székrekedés; extrém álmosság; rekedt sírás; a növekedés kevés vagy egyáltalán nincs; a gyermek izomtónusa alacsony; tartós sárgaság; szegényes táplálkozási szokások; gyomorpuffadás; pufi arc; nyelvduzzanat.

Konzultáljunk orvossal, ha a fentiek közül valamelyik tünetet észrevesszük a gyermeken. Fontos, mert a pajzsmirigyprobléma mellett a tüneteknek akár más eredete is lehet.

Hogyan diagnosztizálható a pajzsmirigy alulműködés?

Ha a tünetek hypothyreosis-ra utalnak, az orvos vértesztet javasol, ez a pajzsmirigyfunkció-teszt. Ellenőrzi a TSH, vagyis thyreoidea-stimuláló, pajzsmirigy serkentő hormon szintjét, valamint a vérben levő tiroxint.

A magas TSH-szint, de alacsony tiroxin szint árulkodik a pajzsmirigy alulműködésről. Ha a TSH szint emelkedett, de a tiroxin szint normális, az pedig azt jelzi, hogy ki vagyunk téve a jövőben a hypothyreosis esélyének. A tesztet érdemes megismételni rendszeresen, hogy ellenőrizzék állapotunkat.

Hogyan kezelhető a hypothyreosis?

A pajzsmirigy alulműködést sikeresen lehet kezelni, de nagy valószínűséggel egész életében kezelésre szorul az illető. Olyan gyógyszereket kell szednie, amelyek a tiroxin szintet emelik a szervezetben.

Lehetnek komplikációi is a pajzsmirigy alulműködésnek. Ha nem kezelik, olyan problémákat okozhat, mint például a golyva és a pajzsmirigy duzzanata. Szívbetegség alakulhat ki a páciensnél, mentális egészségügyi gondjai lehetnek, meddőség, B12 hiány, veseelégtelenség jelentkezhet, valamint a vitiligo nevű bőrprobléma.

Ritka esetben a súlyos pajzsmirigy alulműködés myxedemás kómát okozhat, mely az életet veszélyeztető szövődmény. Ennek során a testhőmérséklet vészesen leesik, a betegnek görcsei vannak és leállhat a légzése, ezért azonnali orvosi segítségre van szüksége.

A jelenlegi ismeretek szerint a pajzsmirigy elégtelen működése nem előzhető meg. A rendszeres szűrővizsgálat, valamint, ha a kezelést időben elkezdik, az kordában tudja tartani a betegséget.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.