Így tudjuk enyhíteni a visszeres fájdalmakat

A nyári időszak igen sok kellemetlenséget tartogat a visszértágulatokkal küzdők számára, mivel az érintetteknek a nagy hőség miatt rendszerint rosszabbodnak a panaszaik. 

Dr. Sepa György, a Trombózis-és Hematológiai Központ érsebésze hasznos tanácsokkal szolgált, miként lehet enyhíteni a tüneteket, mikre érdemes odafigyelni.

Készüljön fel a repülésre

Ha repülővel külföldre utazik, akkor valószínűleg mér előre fél az úttól, hiszen tisztában van a lehetséges veszélyekkel (trombózis), valamint a fokozódó panaszokkal (lábfeszülés, ödéma). Hogy ezeket elkerülje, érdemes időközönként felállnia, tornásztatnia a lábait! Emellett viseljen kompressziós harisnyát és kényelmes ruházatot, valamint igyon elegendő mennyiségű folyadékot (lehetőleg vizet). Ha szeretne – bár a visszértágulatokat nem csökkentik vagy szűntetik meg- alkalmazhat hűsítő krémeket, géleket is a kellemetlen panaszok ellen.

Laza, könnyű, jól szellőző ruházat

Ügyeljen arra, hogy olyan ruhát viseljen, mely nem zárja be a meleget, hanem jól szellőzik. Könnyű anyagból készüljön és semmiképp se legyen szoros! A szűk ruházat csak még tovább korlátozza a keringést, és súlyosbítja a problémát. (ha kompressziós harisnyát visel, akkor ez lényegesen kényelmesebb is). Cipő tekintetében lapos vagy alacsony sarkú lábbelit válasszon, ugyanis a túl magas sarkú cipő viselése esetén másként feszül a lábszárizomzat, ezáltal jelentősen csökken az izompumpa, ami a vér visszaáramoltatását segítené.

Mozogjon 

Bár a hőségben sokan nem szeretnek sportolni, ám a reggeli/esti időszakban, ha lehetséges iktasson be egy kis mozgást -akár gyaloglást-, mivel növeli a vérkeringést a lábakban. Természetesen más kardiovaszkuláris gyakorlatok is hasznosak, pl. az úszás, a kerékpározás, a kocogás és a túrázás.

Fotó: 123rf.com

Csökkentse súlyát

A felesleges kilóktól való megszabadulás nagy könnyebbséget jelent az ereknek. A túlsúly sajnos komoly indikátora a visszértágulatoknak, így ügyeljen arra, hogy elérje az optimális testsúlyt megfelelő étkezéssel és rendszeres mozgással!

Emelje fel a lábait

A lábak felpolcolása nagymértékben segíti a keringést. Mivel a hosszú állás/ülés csak fokozza a panaszokat és a visszértágulatok súlyosságát, a nap folyamán többször tegye fel a lábait. A legideálisabb, ha ezt fekvő helyzetben teszi, de akár ülve, az irodában is megteheti. Így nem csak az ödéma csökken, de a lábfájdalom is.

Maradjon hidratált

A test megfelelő hidratáltsága segít a megfelelő vérkeringésben, a vér pangásának elkerülésében, ezért fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot! Ez mindig fontos, a nyári időszakban meg különösen, amikor igen könnyű dehidratált állapotba kerülni!

Viseljen kompressziós harisnyát

Lehet, hogy nem a legkedveltebb viselet, de mindenképp érdemes hordani, hiszen segít a keringés fokozásában, még a mélyen fekvő vénákban is.

A kompressziós harisnya (vagy a rugalmas fásli) növeli a véráramlást a vénákban, mivel nyomást gyakorol az erekre. A kompresszió hatására a felületes vénák összenyomódnak, a vénás keringés a mélyen fekvő vénákba terelődik és ott fokozódik- ezáltal megszűnik bennük a vénás vér pangása.

trombózis, visszér

Fotó: 123rf.com

Van, hogy műteni érdemes

Bár sokan ódzkodnak a visszértágulatok műtétjétől, ám ma már olyan fejlődésen ment át a visszérterápia, hogy már léteznek olyan eljárások, melyek esetén nincs szükséges vágásra, altatásra, kórházi benntartózkodásra. Ráadásul az újdonságnak számító ragasztásos visszérműtét esetén csupán a szúrás helyét szükséges érzésteleníteni (ahol bevezetjük a katétert), nincs lábadozási idő és utógondozás, már aznap sportolhat, nem szükséges betegszabadságra menni, és még csak kompressziós harisnyát sem kell viselni, ami a nyári időszakban igen nagy könnyebbséget jelent– mondja dr. Sepa György, a Trombózis-és Hematológiai Központ érsebésze.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.