Hormonzavar a meddőség hátterében? D-vitamin lehet a megoldás!

A D-vitamint egyre kevésbé érdemes vitaminként emlegetni, hiszen egy hormonról van szó.

Már vitamin időszakában is tudtuk, hogy milyen jelentős anyag, ám mióta egyre több kutatás derített fényt a D-vitamin különböző befolyásaira már azt is tudjuk, hogy szinte minden egyes területébe beleszól testünk működésének. Így természetesen a meddőséget kiváltó hormonzavarokba is.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Hormonzavarok és meddőség

A meddőség kialakulásához számos hormon zavar járulhat hozzá jelentősen. Ezek között a legelső, ami eszünkbe juthat a progeszteron és az ösztrogén. Mindkét hormon szerepe kiemelt a várandósság létrejöttében és annak megtartásában is, és természetesen mindkét hormon szintjére hatással van a szervezetben fellelhető D-vitamin mennyisége. Ezt már számtalan tanulmány is igazolta, így természetesen a hormoneltérések kezelésénél a szakemberek zöme ma már a D-vitamin – és más alapvető tápanyagok – pótlását is javasolja.

Fotó: 123rf.com

A hosszabb távon fennálló D-vitamin hiány hatással van a pajzsmirigy működésére is. A szerv által termelt hormonok szintén kiemelt jelentőségűek a várandósság során. Tanulmányok igazolták, hogy például az autoimmun pajzsmirigy betegek szervezetében a D-vitamin hiány is jelen van, vagyis az anti-TPO szintje ezeknél a betegeknél összefügg a D-vitamin szintjével is.

De említhetnénk az IR kialakulását is, mely szintén kiemelt helyen szerepel a meddőség okai között. Ebben az esetben az inzulin hormon termelésében és annak felhasználásában keletkezik zavar, és erre is jelentős hatással van a D-vitamin.

Foto:123rf.com

Téli gondok?

Ha tél, akkor D-vitamin hiány, ezzel sokan tisztában vannak, de sajnos tévednek. Nem abban, hogy telente a D-vitamin hiánya megugrik, hiszen a bőrünket érő napsütés – mely elengedhetetlen a D-vitamin képzéséhez – jelentősen lecsökken, így a hiány szinte garantálható. De hazánkban a felnőtt lakosság mintegy 90%-a D-vitamin hiánnyal küszködik egész évben, ez pedig a betegségek és sajnos többek közt a meddőség melegágya is – mondja dr. Angyal Géza.

Megoldás a vitamin?

Sok esetben igen, sokszor azonban nem. Mindenesetre a pótlással a megfelelő készítmény esetén gondot biztosan nem fogunk okozni. A hormonzavarok esetében sokszor szükséges lehet a szakorvos által javasolt más terápia is a D-vitamin pótlása mellett, de a várandósság kialakulásának esélyét mindenképpen megnöveli a megfelelő D-vitamin ellátottság.

Foto:pixabay.com

A képletet azonban befolyásolja még pár dolog. A D-vitamin D3 formában hasznosul a leghatékonyabban – szerencsére ma már szinte minden készítmény ebben a formában tartalmazza ezt az anyagot, de még most is sok esetben önmagában. Ez pedig hiba, hiszen az egyes anyagok hasznosulását jelentősen befolyásolják más anyagok is. A D-vitamin és a kalcium kapcsolata ismert, egymás hasznosulását fokozó anyagokról van szó. De azt kevesen tudják, hogy egyensúlyi kapcsolat van a D-vitamin és az A-vitamin, valamint a K-vitamin, illetve a magnézium esetében is. Azaz a D-vitamin pótlását is érdemes komplex készítménnyel megoldani.

Tévhit, hogy nyáron nem kell D vitamint szedni

A meddőség kiküszöbölésére a várandósvitamin alkalmas lehet, de itt is figyelni kell néhány apróságra. Ez a komplexitáson túl a megfelelő kötési formákban (szerves kötéseknél – citrátok és glükonátok- a hasznosulás akár 80%-kal is jobb), és a jó tagoltságban merül ki. A jó tagoltság azért fontos, mert a várandósság három trimesztere messze nem azonos tápanyagszükséglettel rendelkezik, hiszen a trimeszterek alatt zajló fejlődési folyamatok sem azonosak. Éppen ezért a tagoltságnak mindenképpen követnie kell a trimeszterek eltérő igényrendszerét!

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő