Gyermekvállalás előtt mennyi idővel érdemes leszokni a dohányzásról?

A dohányzás nem csak akkor káros a magzat egészségére, amikor az állapotos nő dohányzik, ha abbahagyta még sokáig tart, amire a szervezet egyensúlyba kerül – mondja a terület egyik leghíresebb holland kutatója. Melek Rousian szülész-nőgyógyász szerint nem elég akkor abbahagyni a dohányzást, amikor beigazolódik a terhesség ténye – írja a hirado.hu.

Hosszú ideje kutatja a hollandiai Rotterdamban dolgozó szülész-nőgyógyász Melek Rousian az embriók egészségi állapotát a fogantatás pillanatától. Tudományos pályafutásában már 2008 óta vizsgálja, hogy egyebek mellett a dohányzásnak milyen hatása van – más külső hatások mellett – a születendő gyermek fejlődésre.

A szakember a kutatásait a bostoni székhelyű Harvard Egyetemmel közreműködve publikálta, melyből egyértelműen kiderül, hogy a dohányzó nők esetében a magzatok fejlődése lassabb, mely legfőképpen a központi idegrendszerüket érinti.

„Ha lehetséges, a nőknek attól a pillanattól abba kell hagyniuk a dohányzást, amikor a terhességet még csak tervezik, de leszokni a dohányzásról, a terhesség bármely szakaszában érdemes. A dohányzás nem csak az embrió növekedésére és fejlődésére van hatással a terhesség alatt, hanem a születési súllyal is összefüggésbe hozható, már a terhesség nagyon korai szakaszában is befolyásoló erővel bír”

– hangsúlyozta az orvos. Rousian elmondta: „A tanulmány eredményei hangsúlyozzák a fogamzás előtti dohányzásról való leszokás fontosságát.”

Szexpózok: íme az igazság a hatékony teherbeesésről

A tudósok most különböző módszereket vizsgálnak annak érdekében, hogy a jövőbeli szülők könnyebben leszokhassanak káros szenvedélyükről személyes konzultációk vagy digitális egészségügyi megoldások, applikációk, online leszokást segítő programok segítségével, különös hangsúlyt fektetve a betegek utánkövetésére és rehabilitációjára.

„Ez az oka annak, hogy a prenatális időszak fontos kutatási terület, mert sok jövőbeli szülő nincs tudatában a fejlődő embrió jelenlétének azokban az első napokban, amikor a terhességet még nem erősítették meg” – nyomatékosította véleményét Rousian professzor.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.