Gyakori fázás? – Ezek lehetnek az okai – 1.rész

Vérszegénység vagy betegség is állhat mögötte

Jellemző ránk, hogy sűrűn ráz a hideg és nem találunk rá magyarázatot? A gyakori fázásnak vérszegénységtől a különféle betegségekig számos oka lehet. Lássuk most ezeket.

Nagyon kellemetlen érzés cidrizni, különösen, ha ez sűrűn előfordul velünk. Ha a gyakori fázás nem ritka jelenség mindennapjainkban, érdemes utánanézni, vajon mi lehet az oka. Az ugyanis lehet több is, köztük komoly betegségek.

Lássuk a lehetőségeket.

1.Vérszegénység: a gyakori fázás oka sok esetben ez. Vérszegények vagyunk, ha nincs elegendő egészséges vörösvérsejt szervezetünkben ahhoz, hogy a szükséges oxigént megkapja. Ez fáradttá, gyengévé, szédelgőssé tesz, légszomj gyötörhet és gyakori fázás. Főként a kezek és a lábak táján. Orvos kiderítheti a vérszegénységet és étrendbeli változtatást, kiegészítőket vagy egyéb kezelést javasolhat.

2.Pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis): ha a pajzsmirigy nem termel eleget bizonyos hormonokból, érzékenyebbek lehetünk a hidegre. Az ízületeink fájhatnak, székrekedéssel küzdhetünk, kiszárad a bőrünk, súlyt szedünk fel. A tünetek jelentkezése éveket is igénybe vehet.

Fotó: 123rf.com

Számos dolog okból alakulhat ki pajzsmirigybetegség, más betegségeket is eredményezhet, sőt előfordul, hogy másra gyanakodva kezelnek valakit, pedig valójában a pajzsmirigyével van gond. Napjainkban már szedhető gyógyszer, amely helyettesíti a hiányzó hormonokat.

3.Raynaud-szindróma: aki ebben szenved, annak a kezében levő vérerek túlságosan reagálnak a hidegre vagy a stresszre. A gyakori fázás oka, hogy egy „roham” alkalmával – amely pár perctől egy óráig is eltarthat -, szűkülnek az erek és ez korlátozza a véráramlást. Így az ujjak és a kéz zsibbadni kezdenek, fehéressé vagy kékessé válnak. Amint a vér visszatér, bizsergés és fájdalom tapasztalható. Gyógyszerekkel ma már ezek a tünetek enyhíthetők és megelőzhető a szövetkárosodás. Súlyos esetekben műtét javasolt.

4.Vesebetegség: a diabétesz és a magas vérnyomás gyakran okoz vesebetegséget. Veszélyes mértékben felgyűlhet ugyanis a salakanyag a vese elégtelen működése következtében – nem szűri elég jól a vért. Ez csökkentheti a test hőmérsékletét és egyéb problémákat okozhat. A vesebetegséget a vérszegénységhez is kötik, amely gyakori fázást eredményezhet – akkor is, ha bent meleg van. A megoldás ebben az esetben a vesebetegség kezelése.

Fotó: 123rf.com

5.2-es típusú diabétesz: lehet a gyakori fázás oka a cukorbetegség ezen formája is. Ha valaki diabéteszes, annál vérszegénység és veseprobléma és keringési zavar is jelentkezhet – ezek pedig növelik a fázás esélyét. A cukorbetegségből eredő idegkárosodás ugyancsak hozzájárul. Fontos a vércukorszintet kontroll alatt tartani megfelelő életmóddal és gyógyszerekkel, ha kell.

Felfázás vagy valami más? Ismerje meg az IC szindrómát!

6.Perifériás artériás betegség: amikor az artériákat plakkok szűkítik be, a lábak – néha a karok – valósággal „elnehezednek”, hiszen nehéz vérhez jutniuk. Amennyiben egyik lábunk sokkal hidegebb, mint a másik, különösen, ha még fáj és gyenge is, esetleg zsibbad, az a perifériás artériás betegség jele lehet. Sürgősen orvosra van szükségünk, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk!

Fotó: pexels

Segíthet az életmódváltás, a testmozgás, de orvosunk gyógyszert is javasolhat – egyes esetekben műtétet.

7.Anorexia Nervosa: az étkezési rendellenesség is oka lehet a gyakori fázásnak. Az anorexiások drasztikus mértékben lecsökkentik a szervezetbe bevitt kalória mennyiségét, s ez vészes soványságot eredményezhet. A testzsír hiánya miatt sűrűn fázhat az illető, különösen a keze és a lába. Az állapot életveszélyes, ezért bárki, akinél fennáll a veszélye, azonnal orvosi segítségre szorul!

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.