„Ez normális?” – 12 válasz a menstruáció kapcsán

Avagy okozhat-e még meglepetéseket a menstruáció?

Noha már hosszabb-rövidebb ideje életünk része a menstruáció, kérdéseink még mindig lehetnek vele kapcsolatban. Mi az, ami aggaszt bennünket vagy csak érdekelne, miért történik? Íme egy kis menstruáció-kalauz.

Akár régebb óta, akár rövidebb ideje jellemző mindennapjainkban a menstruáció, felmerülhetnek bennünk kérdések időtartamával, kimaradásával, tüneteivel kapcsolatban, vagy netán a tampon használatát illetően.

Lássuk, melyek a leggyakoribb kérdések a menstruációról s mi rájuk a válasz.

1.Mi a teendő, ha kimaradt egy ciklus?

Nincs ok aggodalomra, a menstruációban ugyanis éppen az a normális, hogy nem mindig normális, különösen a kezdetét követő pár évben. A stressz, a fokozott testmozgás vagy betegség mind oka lehet a kimaradásának. Terhességre vagy egyéb problémára akkor lehet gyanakodni, ha a menstruáció több mint két alkalommal maradt ki.

2.Okozhat-e a tampon toxikus sokk szindrómát?

Igen ritka, hogy ehhez a súlyos gondhoz vezet a tampon használata. Csökkentjük a probléma esetleges jelentkezését, ha szabályszerűen, 4 óránként cseréljük a tampont, illetve vékonyabbat alkalmazunk. Aggódni akkor kell, ha lázat, hidegrázást, hányingert, hányást, kiütést tapasztalunk 2-3 nappal a menstruáció kezdete után – ilyenkor forduljunk orvoshoz!

3.Vajon túl erős a vérzés?

Valószínűleg nem annyira, ahogyan gondoljuk. A legtöbb nő 3-4 evőkanálnyi vért veszít egy menstruációs ciklus alatt. Ám ha napi 10 vagy több tampont kell használunk, vagy mindig 1 órán belül átázik, beszéljünk orvosunkkal a problémáról.

4.Milyen hosszú menstruáció a szabályos?

A legtöbb hölgy esetében 3-5 napig tart. De akkor sincs baj, ha hosszabb. Akad, akinél 2, másnál 7 napos. Ugyanakkor, ha 7 napnál tovább vérzünk rendszeresen, konzultájunk orvosunkkal.

5.Miért más a tamponok mérete?

Nem véletlenül kaphatóak kisebb és nagyobb méretek a tamponokból: ezek ugyanis különböző vérmennyiség felszívására képesek. Olyat kell választanunk, amennyire éppen vérzünk. Ha nincs rá szükség, nem kell nagyobbat venni és mindig cseréljük ki 4 óránként. Éjjel érdemesebb betétet használni a baktériumok szaporodásának meggátlása érdekében.

menstruacio

6.Teherbe lehet-e esni menstruáció alatt?

Bármikor előfordulhat a terhesség, a vérzés ideje alatt történt aktus alkalmával is. Ha mindenképpen ki akarjuk zárni, használjunk fogamzásgátlót. A védekezés a nemi úton terjedő betegségek miatt is fontos.

7.Hogyan szabaduljunk meg a görcsöktől?

Ma már számos gyógyszerrel csillapíthatjuk a fájdalmat, acetaminophen-, ibuprofen- és naproxen jellegű orvosságokkal. A melegítőpárna szintén segíthet, de egy meleg fürdő és hozzájárulhat a közérzet javításához.

8.Miért érezzük magunkat annyira telítettnek menstruáció alatt?

A vérzés idején a szervezet képes megtartani a vizet és ezért puffadást tapasztalhatunk. Ha kicsit teltebb érzésünk van, csökkentsük étrendükben a sót és hagyjuk el a koffeint. Mindez abban is segít, hogy aktívabbak legyünk.

9.Fájdalmas-e a tamponhasználat?

A legtöbb nő számára semmilyen problémát nem jelent. Gondoljunk arra, hogy a hüvely képes a rugalmasságra (szüléskor is). Vagyis a tamponnak elegendő hely van. Ha fájdalmat érzékelünk, ne erőltessük a dolgot, főleg ha első alkalommal használjuk – egy kisebb nedvszívóképességű tampon azonban segíthet.

10.Miért sóvárgunk gyorséttermi étel után?

Nem tudni, pontosan mi okozza a PMS tüneteit, de a hormonok szerepet játszhatnak benne. Sok nő jégkrémre, csokira, chips-re vágyik ilyenkor. Jobban járunk azonban, ha édes gyümölcsöt eszünk. A zsíros, sült ételek helyett pedig diót, lazacot vagy avokádót.

11.Hogyan kontrolláljuk a PMS tüneteit?

A testmozgás, a sós ételek elhagyása, a koffein nélkülözése egy héttel a menstruáció jelentkezése előtt segíthet. Ha hangulatunk így is furcsa, konzultáljunk orvosunkkal, aki javasolhat egyéb megoldást.

12.A menstruáció azt jelenti: nem vagyok terhes, igaz?

Nos, nem mindig – olykor a nők a terhesség legelején is véreznek. Amennyiben a menstruáció nem olyannak tűnik, mint máskor, illetve hányingerrel, fáradtsággal küzdünk, megvan az esélye annak, hogy gyermeket várunk – a legjobb, ha terhességi tesztet csinálunk vagy elmegyünk nőgyógyászunkhoz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php