Fejfájás, hangulatingadozás: ne a nőt okoljuk érte!

Amikor egy nő ingerlékeny, fejfájós, gyors hangulatingadozásai vannak, puffadást érez, könnyen lehet, hogy nem tehet róla: ezek a premenstruációs szindróma jelei.

Számos nő a menstruációt megelőző napokban, hétben a következő tüneteket észleli: hangulatingadozás, fejfájás, puffadást és egyéb fizikai, érzelmi változás

– ezeket PMS-nek, azaz premenstruációs szindrómának hívják.

A nők 85 százaléka tapasztalja valamilyen szinten. Néhányuknak igen komolyak a tünetei, és a munkában, a személyes kapcsolataikban is zavarja őket. Utóbbi már a premenstruációs hangulatzavar betegség (PMDD). Lássuk kicsit közelebbről a premenstruációs szindróma tüneteit!

Hangulatingadozás

1.A hölgyek ilyenkor édességre vágynak, vagy éppen kifejezetten sós ételekre. Különös módon viszont vannak, akiknek nincs is étvágyuk ezekben a napokban. Gyakori a puffadás és a székrekedés is.

2.Pattanások: nemcsak a tinédzsereket érinti, és a PMS gyakori jele. A hormonális változások okozzák a több faggyú termelődését. Látható jele annak, hogy közeledik a menstruáció.

3.Fájdalmak a háton, fejfájás, ízületi fájdalmak és érzékeny mellek – ezeket mind kiválthatja a premenstruációs szindróma.

4.Kiszámíthatatlan hangulat: az ingerlékenység, a harag, a sírás, a depresszió, a szorongás egyik nap jön, másik nap megy, mielőtt elkezdődik a menstruáció. Vannak nők, akiknek a memóriájukkal és a koncentrációval is gondjuk van ilyenkor.

5.Leggyakrabban a késő 20-as éveikben járók és a 40-es éveik közepét taposó nők szenvednek PMS-ben. Az idősebb tiniknek komolyabb tüneteik lehetnek, mint a fiatalabbaknak. A premenstruációs szindróma súlyosabb lehet 40 éves koron túl. Azok a nők is hajlamosabbak rá, akik szültek legalább egyszer. Több PMS tünete lehet annak, aki már volt depressziós vagy egyéb kedélybetegségben szenvedett.

6.A PMS befolyásol egyéb betegségeket is. Így az asztmát, allergiát, depressziót, szorongást, a rohamokkal járó betegségeket, a migrént.

De mi a premenstruációs szindróma oka?

Pontos oka nem ismert, de azt tudjuk, hogy az ösztrogén és a progeszteron szintje esik a menstruáció előtti héten. Sok orvos véli úgy, hogy a hormonszint csökkenése okozza a PMS tüneteit. Az agyi vegyületekben vagy a vitaminokban, ásványi anyagokban bekövetkezett változások szintén szerepet játszhatnak. A tüneteket súlyosbíthatja a túl sós étel, a koffein és az alkohol.
Érdemes ébernek lenni, ugyanis a PMS tünetei elfedhetnek más problémákat és komolyabb betegségeket is. A perimenopauzát (átmenet a menopauzába), a depressziót, szorongást, a krónikus fáradtság szindrómát, a pajzsmirigy betegséget és az irritábilis bél szindrómát. Sok esetben a különbség csak annyi, hogy a premenstruációs szindróma minden hónapban nagyjából ugyanakkor jön és távozik.

Lássuk, tényleg PMS-sel küzdünk-e! Jegyezzük fel a tüneteinket. Amennyiben ezek 5 nappal a menstruáció kezdete előtt jelentkeznek, a menstruáció megérkezésével 4 napon belül eltűnnek, valamint a tünetek legalább három menstruációs cikluson keresztül visszatérnek, premenstruációs szindrómáról van szó.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Nem szabad komolytalanul kezelni a dolgot, ha nagyon negatív, önpusztító gondolataink vannak! Orvoshoz kell fordulni akkor is, ha a PMS tünetei zavarnak a munkában, a személyes kapcsolatokban, a napi tevékenységekben. Ezek a súlyosabb forma, a PMDD jelei lehetnek. A premenstruációs hangulatzavar betegség ugyanolyan tünetekkel jár, mint a PMS, de sokkal zavaróbb. A PMDD-ben szenvedő nők pánikrohamokat, sírógörcsöket produkálhatnak, öngyilkos gondolataik lehetnek, álmatlanság és egyéb problémák gyötrik őket, melyek befolyásolják mindennapjaikat. Nagyobb az esélye a premenstruációs hangulatzavar betegségnek, ha az illető családjában már előfordult depresszió, egyéb kedélybetegség vagy trauma. Szerencsére számos PMS ellen használt megoldás a PMDD esetében is hatékony.

Mi lehet a megoldás?

A premenstruációs szindróma ellen magunk is tehetünk. A fáradtság, hangulatingadozás ellen az edzés, a testmozgás hatékony lehet – rendszeres testmozgásra van szükség, nemcsak a PMS idején! A hét több napján 30 perc közepes tempójú mozgás ajánlott, de a kevesebbszer végzett intenzívebb mozgás is jó megoldás.
Fogyasszunk B-vitaminban gazdag ételeket. A tiaminban (pl. sertés, brazil dió) és riboflavinban (pl. tojás, tejtermékek) gazdag ételeket fogyasztó nőknél egy tanulmány szerint kevesebbszer jelentkezik a PMS. Az étrend-kiegészítőknek nincs ugyanilyen hatása. Együnk összetett szénhidrátokat, így teljes kiőrlésű kenyeret, gabonát, melyek tele vannak rosttal. Ez a vércukorszintet megfelelő szinten tartja, csökkentve a hangulati ingadozásokat és az édességek utáni sóvárgást. A gazdag teljes kiőrlésű gabona B-vitamint is tartalmaz.

gabonapehely

Mit ne együnk?

Túl sós ételeket, melyek a puffadást fokozzák; koffeint, ami ingerlékennyé tehet; cukrot, ami a sóvárgást rosszabbítja; alkoholt, amely a hangulatingadozás egyik előidézője.

A premenstruációs szindróma ellen hatékony a stressz kezelése is. Érdemes a jógát, a meditációt, a masszázst kipróbálni vagy naplót írni például. A problémák kibeszélése is hatékony, no és természetesen az elegendő alvás!
Használhatóak még a PMS tünetei enyhítése érdekében nem vényre kapható gyógyszerek. Ezek segítenek a fejfájáson, a mell érzékenységen, a hátfájáson, a görcsökön. Ilyen az Ibuprofen, Aszpirin vagy a Naproxen.
Hatékony lehet a fogamzásgátló tabletták szedése – egyébként is könnyítik a menstruációt, így a PMS tüneteit is. Hormonális kezelésként bizonyos gyógyszerek alkalmazása hasznos lehet – kérdezzük róla orvosunkat – valamint segíthetnek a szorongás, hangulatingadozás elleni készítmények.

Hangulatingadozás

Egyes vitaminok és ásványi anyagok csökkentik a PMS tüneteit, így a folsav, magnézium, E-vitamin, Kalcium és a B6 vitamin. Gyógynövények is segíthetnek átvészelni a tüneteket. Egyes nőknél enyhíti azokat a ligetszépe olaj, a levendula vagy a poloskavész.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.