Ez komoly: A válás infarktust okozhat a nőknél

A válás az infarktus egyik kiemelt kockázati tényezője, ráadásul minél többször válik el valaki, annál súlyosabb lehet a hatása – állapította meg egy kutatás.

Ez a hatás sokkal hangsúlyosabb a nőknél, körükben ugyanis szignifikáns növekedést tapasztaltak az infarktus kockázati tényezőinek tekintetében, ha egyszer már elváltak (24 százalékos növekedés). Amennyiben több válásuk volt, akkor 77 százalékos a kockázat növekedése azokhoz a nőkhöz képest, akik folyamatosan házasságban éltek. A kockázat emelkedése a férfiak esetében csak a többszörösen elváltak körében tapasztalható (30 százalékos emelkedés a folyamatosan házasságban élőkhöz képes). Mi több, “az újraházasodott nőknél a kockázat hasonlóan magas volt, mint az elvált nők esetében, míg az újraházasodott férfiak esetében nincs szignifikáns növekedés az infarktus kockázati tényezői körében” – írják a tanulmányt jegyző szerzők, akiknek a munkacsoportját Dr. Matthew E Dupre (Duke University, Durham, NC) vezeti.

 

Foto:123rf.com

“A kutatás eredményei megerősítik azokat az állításokat, melyek szerint az akut infarktus kockázati tényezői között legalább akkora súlyúak a társadalmi környezetből származó stressztényezők, mint az elismerten kockázatos dohányzás, cukorbetegség és magas vérnyomás” – olvasható a tanulmányban.

A kutatócsoport 15827 egykor megházasodott, 45 és 80 év közötti személyt követett 1992 és 2010 között; a vizsgálati alanyoknak ez a csoportja egy nagy elemszámú, az Egyesült Államok lakosságára nézve országosan reprezentatív mintából származik (a mintát a Health and Retirement Study számára készítették). A vizsgálati csoportba tartozó férfiak 14 százaléka és a nők 19 százaléka vált el a megfigyelési időszakban, és az összes megfigyelt vizsgálati alany 8 százaléka szenvedett el infarktust.

Mi tesz vonzóvá egy nőt?- a kutatók válaszoltak

Bár a családi állapot orvosi beavatkozással nem befolyásolható, de a válás kockázati tényezőinek megismerése hasznos lehet az akut infarktus előfordulásának megelőzésében és a személyre szabott kezelésben” – írja a kutatócsoport. “Azt találtuk például, hogy az elvált nőknek – különösen azoknak, akik többször is váltak – hasznos lehet a képalkotó eljárásokkal végzett vizsgálat, illetve a depresszió vagy a szorongásos tünetek kezelése” – szögezték le a szakértők.

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.