Embóliát kapunk a szabitól?

A hosszú ideig tartó pihengetés, passzivitás a szabadidőben megduplázza a nőknél a veszélyes vérrögképződés, a tüdőembólia kockázatát.

Embólia – nyáron gyakoribb?

A 18 éven át tartó követéses vizsgálatban 70 ezer nővér adatait elemezve keresték a tüdőembólia kockázati tényezőit. Az állapot kialakulásához tipikusan az vezet, hogy a láb vénáiban keletkező vérrögöt a keringés eljuttatja a tüdőbe, ahol az akadályt képez, és akár halálhoz is vezethet.

Korábbi kutatások már rámutattak néhány olyan tényezőre, melyek összefüggésben vannak a tüdőembólia kialakulásával, közéjük tartozik az életkor, a hosszú repülőút alatti immobilitás, az elhízás, a dohányzás és a magas vérnyomás. A mostani elemzés arra utal, hogy a mozgásszegény életmód is a kockázati tényezők között van.

repülo

A követés 18 éve alatt 268 tüdőembóliás eset fordult elő. A kockázat több mint kétszeres volt azoknál a nővéreknél, akik a munkaidőn kívüli idejükből heti 41 óránál többet töltöttek ülve azokhoz képest, akik heti tíz óránál kevesebbet. Az összefüggés akkor is érvényes maradt, ha az egyéb kockázati tényezőket – az életkort, testsúlyt vagy dohányzást – is figyelembe vették. A tanulmányt a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat online kiadásában ismertette Christopher Kabrhel kutatásvezető, a Massachusettsi General Hospital munkatársa és csoportja.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.