Chlamydiától a felfázásig – otthoni gyorstesztek női fertőzések azonosítására

Egy női fertőzés okainak kiderítése hetekbe, de minimum napokba és súlyos tízezrekbe kerülhet. Vizsgálat a nőgyógyásznál, majd laborvizsgálat, várni az eredményre, közben együtt élni a tünetekkel és a bizonytalansággal.

A gyorstesztek otthoni használata már mindennapossá vált, köszönhetően a terhességi és COVID teszteknek, és sok nő ismerkedik már az új, női gyorstesztekkel is, amelyek költséghatékonyan adnak azonnali és pontos eredményt.

 

A leggyakoribb nemi úton terjedő fertőző betegséget egy baktérium, a Chlamydia trachomatis okozza, világszerte 89 millió esetet regisztrálnak évente1. Négy fertőzött nőből három tünetmentes, ezért igen gyors a terjedése. A partnerek tudtukon és akaratukon kívül fertőzik meg egymást, így minden aktív nemi életet élő embert érinthet, akik akár korábbi kapcsolatból szerezhették a fertőzést. A gyakrabban váltott szexuális partner következtében még gyorsabban terjed, a fiatalok így különösen veszélyeztetettek. Bár nemi betegségként ismerjük, de vannak különböző típusai, amelyeket szexuális érintkezés nélkül, például egy uszodában is elkaphatunk. Ez például akut (uszodai) kötőhártya- illetve húgycső és nyálkahártya gyulladással járhat.

Foto:123rf.com

A Chlamydia és más női gyorstesztek gyártására szakosodott osztrák CARE Diagnostica GmbH hazai képviselője, az A-Lab Pharma marketing vezetője, Kosik János szerint a nem kezelt fertőzés esetén a baktériumok akár évekig is fennmaradhatnak a petevezetékben és a belső nemi szervekben, krónikus fertőzést okozva, ami nagyon veszélyes: kezeletlenül meddőséget és méhen kívüli terhességet is okozhat. Ráadásul szülés közben a szülőcsatornán áthaladó magzat is megfertőződhet, ezzel szemgyulladást, tüdőgyulladást és vakságot is okozhat az újszülöttnél.

 

Az alábbi tünetek megjelenésekor valószínűsíthető, hogy a Chlamydia a bűnös: fájdalmas vizelés, gyakori vizelési inger, alhasi fájdalom, közösüléskor fellépő fájdalom vagy sárgás, nyákos váladék. Ilyenkor érdemes önvizsgálatot tartani a viola® Chlamydia immunológiai gyorsteszt segítségével. A tesztet könnyű elvégezni otthonunk kényelmében egy tampon segítségével, majd az ebből kinyert oldatból két cseppet kell a tesztkazettába cseppenteni, és 15 percet várni. Pozitív teszt esetén javasolt értesíteni a partnert is, hogy ő is minél hamarabb felkeressen egy orvost a fertőződés ellenőrzésére.

húgyhólyag felfázás

Fotó: 123rf.com

 

Húgyúti fertőzés: egyszerűen kimutatható otthon is

 

A húgyúti fertőzés gyulladásos tünettel járó megbetegedés, okozói baktériumok, vírusok, és gombák, a leggyakrabban az E. coli baktérium a felelős. A statisztikák szerint a lakosság nyolcvan százaléka életében legalább egyszer átesik rajta. Leginkább a nők érintettek: a rövid húgycső segíti a baktériumok húgyúti megtelepedését, könnyebben és gyorsabban jutnak fel a kórokozók. A fertőzés helye szerint lehet alsó (húgycső, húgyhólyag) illetve felső (vesevezeték és vesék), a tünetek is ennek megfelelően változhatnak. A húgyúti gyulladás kialakulását egyéb tényezők is segíthetik, például az immunrendszer gyengülése, krónikus betegségek, várandósság, változó kor, stb..

Folyton gombás fertőzést kap? Ezt próbálja jelezni a szervezet

 

Hasonló tünetek lévén az alábbi táblázat segít a húgyúti fertőzés gyanújának azonosításában:

 

A Chlamydia tünetei                                               A húgyúti fertőzés tünetei

méhnyak gyulladása miatti alhasi fájdalom

alhasi fájdalom

hüvelyi folyás, viszketés

gyakori vizelési inger

friss piros vérzés

égető érzés vizeléskor

erős menstruációs vérzés

zavaros vizeletszín

kismedence gyulladása

kellemetlen szagú vizelet

végbél gyulladása

véres vizelet

here- és alhasi fájdalmak (férfiaknál)

fájdalom

prosztata- és a mellékhere-gyulladás (férfiaknál)

teltségérzet

 

Ha a tünetek erre utalnak, akkor a myCARE® Húgyúti fertőzés gyorsteszttel könnyen lehet azonosítani a fertőzést! A vizeletben normál esetben nincs kimutatható fehérje, fehérvésejt és nitrit, a teszt ezek jelenlétét mutatja ki. Ha a vizeletbe mártott teszten bármelyik csík egy percen belül elszíneződik, akkor a teszt pozitív, érdemes orvoshoz fordulni az eredménnyel. A betegség szerencsére többségében könnyű lefolyású, antibiotikummal tökéletesen kezelhető.

 

A hüvely természetes pH értéke – legfontosabb védelem a kórokozók ellen

 

A hüvely megfelelő kémhatása kiemelkedően fontos védelmet jelent a kórokozók elleni védelemben. A savas kémhatás a baktériumok és gombák számára rossz körülményeket teremt, így szaporodni sem képesek. A 3,8-4,4 közötti pH érték megakadályozza, hogy megtelepedjenek és betegségeket okozzanak. Mindezt a hüvelyben élő Laktobacilusoknak köszönhető, amelyek előállítják ezt a közeget.

A makacs gombás fertőzés cukorbetegséget is jelezhet

Ez az egyensúly azonban kényes, könnyen felborulhat (pl. antibiotikumos kezelés, túlzásba vitt intimhigiénia miatt), ilyenkor a hüvely savassága csökken, ezáltal sebezhetővé válik a kórokozókkal szemben. A legyakoribb tünetek a viszketés, égő érzés, szárazság, fokozott hüvelyfolyás, szagos hüvelyváladék. Várandós nőknél ráadásul még veszélyes tüneteket is okozhat: koraszülést, korai burokrepedést, a magzatvíz elfertőződését és a magzat bakteriális fertőzését.

 

Szerencsére a felborult egyensúlyt gyerekjáték ellenőrizni. A viola® Hüvelyi pH teszt, az aktuális pH értéket sávosan megmutató gyorsteszt használatával otthon is választ kapunk arra, hogy a kémhatás a megfelelő zónában van-e, mindezt 1 perc alatt. Ha minden rendben, akkor megnyugodhatunk. Ha kóros tartományba tolódott az érték, akkor minél előbb konzultáljunk az orvosunkkal az egészséges flóra visszaállításáról. Minél hamarabb cselekszünk, annál gyorsabb és biztosabb a gyógyulás.

Az Ausztriában készülő viola® hüvelyi pH és Chlamydia gyorsteszt, valamint a myCARE® Húgyúti fertőzés gyorsteszt már elérhető a magyar patikákban is.

A gyártó az osztrák CARE Diagnostica GmbH négy évtizede foglalkozik professzionális és otthoni használatra szánt diagnosztikai gyorstesztek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával. A vállalati magyarországi képviselete, az A-Lab Pharma, professzionális és lakossági felhasználású gyorstesztek és orvostechnikai eszközök egyik vezető hazai forgalmazója.

 

1 https://semmelweis.hu/nepegeszsegtan/files/2019/03/1819_II_AOKgy06_STD.pdf

 

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.