Bélbetegség okozhatja a krónikus fáradtságot

Még nem tudni, hogy ok vagy következmény, de a krónikus fáradtság szindrómával küzdő emberek bélflórája eltér a normálistól.

Egy egyszerű székletmintából meg lehet mondani, hogy az embert krónikus fáradtság szindróma gyötri – állítják amerikai kutatók. A rejtélyes betegség a 80-as években ütötte fel a fejét a nyugati társadalmakban. Fiatal ambiciózus embereken lett úrrá a szűnni nem akaró fáradtság, amin a pihenés és alvás sem segít.

Mégsem mentális betegség?!

Az angol rövidítéssel CFS-nek is nevezett állapot mind a szakmájában, mind a magánéletében képes rövid idő alatt tönkretenni egy korábban kicsattanó egészségű embert.

Mivel elsősorban mentális betegségnek tartják, eddig főként pszichoterápiával, életmód-tanácsadással próbálják kezelni.

Az amerikai Cornell Egyetemen most végzett kutatás szerint a szindróma okait mégsem a fejben, hanem a belekben kell keresni.

„A CFS-páciensek bélflórája eltér a normálistól, ami feltehetően gyulladásos állapotot idéz elő az emésztőrendszerben” – idézi a Science Daily a kutatásban résztvevő Maureen Hanson mikrobiológust. – „Az egyértelmű szervi elváltozás tovább gyengíti azt a nevetséges elméletet, miszerint a betegség lelki eredetű – fogalmazott keményen a szakember.

Gyulladás nyomait mutatták ki

A Cornell kutatócsoportja 48 CFS-beteget és 39 egészséges embert vizsgált a kísérlet során. Vér- és székletminták alapján 83 százalékos biztonsággal tudtak rámutatni, hogy kit sújt a krónikus fáradtság, és kit nem. A bélbaktériumokat DNS vizsgálattal egyesével azonosították, és arra jutottak, hogy a CFS-betegek bélflórája szegényebb, kevésbé változatos, mint az egészségeseké.

Emellett kifejezetten alacsony számban találtak náluk gyulladáscsökkentő hatású baktériumokat. Vérükben viszont gyulladás nyomait jelző markereket mutattak ki, ami általában azt jelenti, hogy a belekből valahol a véráramba jutnak a mikrobák.

A baktériumok elleni immunválasz tovább ronthatja a betegek állapotát.

A szerzők megjegyzik: még nem egyértelmű, hogy a leromlott bélflóra oka vagy következménye a CFS-nek, ezt további kísérletekkel tervezik kideríteni.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.