Az implantátumok veszélyei!

Több tanulmány is arra a megállapításra jutott, hogy a különböző szívbetegségek vagy a cukorbetegség kezeléséhez szükséges orvosi implantátumok bizonyos külső behatások ellen túlságosan sérülékenyek.

A kutatók megfigyelték, hogy egy bizonyos rádiójel újrasugárzása képes teljesen kikapcsolni akár egy beültetett kardiológiai defibrillátort is. A McAfee biztonsági cég tudósai egyetértenek abban, hogy határozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegyék az orvosi implantátumokat külső behatásokkal és támadásokkal szemben.

Barnaby Jack, a McAfee biztonsági cég kutatója munkája során felfedezte, hogy a pacemakerhez és a beültetett automatikus inzulinadagoló eszközök és a külső számítógépek közötti vezetékmentes kommunikáció óriási biztonsági rést hagy nyitva a külső behatások és támadások számára. „Mindössze kétheti munkával sikerült előállítanunk egy módszert, amivel szabadon lehet zavarni például a beültetett inzulinpumpák és a szívritmus-szabályzók működését anélkül, hogy az eszköz kérte volna a biztonsági azonosító kódot” – nyilatkozta Jack.

mutet14

Egy hasonló kutatás során Kevin Fu professzor, a Massachusettsi Egyetem informatikus kutatója megállapította, hogy el lehet fogni azt a jelet, amely a beültetett kardiológiai defibrillátorok működését szabályozzák, és amellyel akár teljesen ki is lehet kapcsolni az eszközt.

Fu professzor szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kell a biztonságtechnikára fektetniük az orvosi segédeszközök fejlesztőinek, mivel a közeljövőben még inkább el fog terjedni az internetes és a vezeték nélküli technológia alkalmazása.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: