A férficiklus létezik, és fontosabb, mint hinnénk!

Sokszor kerül elő, természetesen vicc kategóriában, hogy bizony a férfiak is menstruálnak. Ez természetesen nem igaz, az azonban tény, hogy a szaporító szervrendszer az erősebbik nem esetében is ciklikus folyamatokra épül, vagyis ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is létezik egyfajta periódus.

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Spermaképzés

A hölgyeknél a menzesz a petesejtek érésének és vándorlásának ciklikus időszaka. Elengedhetetlenül fontos a normál termékenység megtartásához, éppen ezért szinte minden nő figyel rá, és gond esetén szakemberhez fordul.

A férfiaknál a “ciklus” ugyanúgy létezik, csak sokkal hosszabb időintervallum. Ez pedig nem más, mint a spermatogenezis, vagyis a spermiumok képzésének folyamata. Erről az erősebbik nem képviselőinek zöme szinte semmit nem tud, pedig kellene, hiszen lényegesen egyszerűbb lenne megérteni azt, hogy ha esetleg probléma merül fel a termékenységükben, azt miképpen lehet kezelni.

Fotó: 123rf.com

74 nap

A női ciklus nagyjából 28 napos, a férfiak esetében az 74 napot ölel fel. Ez ráadásul nem egy folyamatosan zajló dolog, vagyis a spermiumok képzése egyszerre történik, amikor “elkészült” egy adott mennyiség, a folyamat újra indul. Sokan gondolják azt, hogy a spermiumok képzése állandó, vagyis, hogy minden nap képződnek új sejtek, de ez hamis elképzelés.

Hogy miért van ennek ekkora jelentősége? Természetesen a normál termékenység fenntartásának szempontjából. Ma már tisztában vagyunk azzal, hogy a meddő párok esetében sajnos több, mint 50%-ban a férfiak oldalán keresendő a hiba. Az is tény, hogy a problémát az esetek jelentős hányadában egyszerű tápanyaghiány okozza – bár az egyszerű kifejezést azért óvatosan kell kezelni, hiszen jelenleg a világ negyede, több, mint 2 milliárd ember küzd ilyen egyszerű tápanyaghiánnyal, ráadásul zömében a fejlett országok lakóiról van szó – mondja Ratkó Tünde.

A tápanyaghiányos állapotok ellen hatékonyan lehet fellépni a megfelelő tápanyagpótlás segítségével. Ebben azonban nem csak az étkezés, hanem a táplálékkiegészítők is szerepet játszanak, mivel napjainkban kizárólag étkezéssel fedezni a tápanyagigényt nem igazán lehetséges (ahogyan azt a 2 milliárd tápanyaghiányos ember is igazolja).

Fotó: 123rf.com

Tápanyagpótlás

A pótlás tehát szükséges, ehhez pedig olyan készítmény kell, melyben az anyagok szerves kémiai kötéssel (pl.: -citrát; -glükonát) vannak jelen, ráadásul maga a termék is komplex, azaz lehetőleg sok különböző vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Ennek jelentősége azért van, mert az egyes anyagok segítik mások hasznosulását (ugyanezért fontos a szerves kémiai kötés is, hiszen ennek hála a felszívódás akár 80%-kal is javul).

A pótlás azonban nem egyszeri jelenség kell, hogy legyen. Itt jön be a képbe a spermatogenezis, azaz a férfiak 74 napos ciklusa. A tápanyagpótlás lényege, hogy a spermiumok képzése közben azok minősége és mennyisége is javuljon – hiszen minkét tényező a megfelelő tápanyagellátottságtól függ. Vagyis a pótlás minimum három hónapos időszakot kell felöleljen ahhoz, hogy a javított spermiumok a testben megjelenjenek.

Minimum három, de sajnos ennél lehet több is, hiszen nem tudjuk, hogy a ciklus éppen hol tart. Ha a képzés legelején lépünk be a folyamatba, akkor a három hónap megállja a helyét, ha azonban például a közepén, akkor a javuláshoz szükséges idő is növekedni fog.

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.