A maszturbálás termékenységi problémákhoz vezet a férfiaknál?

A férfiak szexuális vágya, étvágya jellemzően nagyobb, mint a hölgyeké, ami sokak szerint gondot okozhat a családalapítás terén.

Hiszen a napi szintű magömlés nem teremti meg azt az ideális helyzetet, melyet az asszisztált reprodukciós eljárások során alkalmaznak, azaz a 2-3 napos önmegtartóztatás utáni mintaadást. Tényleg fontos az önmegtartóztatás a gyorsabb családalapítás szempontjából?

Mennyiség és minőség

A férfiak szerepét sokan korlátozzák a fogantatásra a családalapításban, de ez nem igaz! A spermiumok minőségén és mennyiségén keresztül ugyanis nem csak a fogantatásra vannak hatással, hanem a koraszülés, a vetélés és a genetikai gondok kockázatában is szerepet játszanak, ahogyan a gyermek későbbi lelki és egészségügyi fejlődésében is, vagyis az édesapák szerepe a gyermekünk életében hatalmas.

Egy asszisztált reprodukció során a férfi szerepe a mintaadásra korlátozódik, ilyenkor pedig a legoptimálisabb minta elérése érdekében sokszor 2-3 napos önmegtartóztatásra kérik a pácienseket. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy a mesterséges és a természetes körülmények nem azonosak.

Ahogyan vannak kutatások, melyek arra mutatnak, hogy az asszisztált reprodukció során a mintavételi eljárás így helyes, addig a természetes fogantatás során sok más tényezőt is figyelembe kell venni, mely már messze nem teszi ilyen egyértelművé a helyzetet.

önkielégítés, szex, pornó

Fotó: 123rf.com

A napi öröm

A férfiak többsége napi rendszerességgel ejakulál. Ebben természetesen az önkielégítés is benne van, a kérdés, hogy ez jó-e a termékenység szempontjából. A válasz azonban nem ennyire egyszerű.

A kutatások alapján egy egészséges, normál spermiumtermeléssel rendelkező férfi esetében a napi ejakulálás semmilyen hatást nem gyakorol a termékenységi mutatókra. Az is igaz, hogy a rendszeres ejakulálás frissen tartja a spermiumállományt, míg abban az esetben, ha sokáig “tartogatjuk”, az állomány minősége akár jelentős mértékben is romolhat – ez pedig a fogantatás szempontjából rossz hír. A minőségi romlás ugyanis növeli a koraszülés, a vetélés és a genetikai gondok kialakulásának esélyét, miközben a fogantatás esélye jellemzően nem csökken jelentősen a következtében.

Abban az esetben, ha a férfi spermiumtermelése a normál tartomány alatt alakul, esetleg alapvetően minőségi, morpfhológiai, mozgásbeli problémák vannak a spermiumokkal, akkor a napi ejakulálás sem segít a helyzeten, hiszen a kiváltó ok ezzel sajnos nem szűnik meg.

Normál termékenység – fesztelen öröm

“Nyilván beleszól a termékenységbe, ha a férfi naponta akár többször is ejakulál, de alapvetően mégsem okoz gondot. Hiszen feltételezzük, a családalapítási szándék miatt ezek az együttlétek ugyan azzal a nővel valósulnak meg, így tulajdonképpen a megtermékenyítés esélye is közel azonos marad, vagy növekszik a több együttlét hatására – még ha a spermiumszám csökken is a napi sokadik együttlét alkalmával” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember.

A termékenység szempontjából tehát a feladat nem az önmegtartóztatás, hanem a megfelelő mennyiségű és minőségű spermium biztosítása, ez pedig – ha betegség vagy genetikai gond nem áll a háttérben – a megfelelő tápanyag-ellátottságon múlik. Egyszerűnek hangzik, de sajnos nem az.

sperma

Fotó: 123rf.com

Napjainkban az élelmiszereink beltartalma a káros környezeti hatásoknak (szmog, vegyszerek, tömegtermelés, stb.) köszönhetően jelentősen csökkent, miközben éppen ezek a környezeti hatások a szervezetet nagyobb energiafelhasználásra késztetik, vagyis növekszik a tápanyagigényünk, hogy a test kompenzálja a romboló hatásokat. Így sajnos mára pusztán étkezéssel fedezni a tápanyagszükségletet, pláne egy problémás spermiumtermelést helyre billenteni pusztán étkezéssel nagyon nehéz. Azonban remek segítséget nyújthatnak ebben a vitaminkészítmények, abban az esetben, ha komplexek és szerves kötésben tartalmazzák az anyagokat (-citrátok és -glükonátok), mivel így a bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet.

Ennyi elég?

Amennyiben más probléma nem áll a háttérben, akkor igen, sajnos azonban ebben nem lehetünk biztosak. Vagyis, ha a családalapítás sikertelensége aggasztja a párt, a saját szervezetük felkészítése mellett érdemes szakorvost is felkeresni, aki az esetleges mögöttes okok felderítésében lehet a segítségükre.

Olvasd el ezt is!

Így hat a maszturbálás a szervezetedre

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.