Újabb nyomás a háziorvosokon

Újabb feladatokat kaptak az érintettek: Kásler Miklós és Müller Cecília egy napon, de külön-külön utasított. Utóbbi ötmilliós bírságot is belengetett.

Visszahívási kötelezettséget rendelet el a miniszter a háziorvosok számára. Az érintettek jó része kedden kapta kézhez Kásler Miklós, a humán tárca vezetőjének legfrissebb utasítását, amelyben egyebek mellett arra kötelezik őket, hogy biztosítsák online vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára. A beérkező, de nem fogadott hívásokra mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel.

Beterelik a COVID-gyanús betegeket a háziorvosokhoz?

Ténylegesen létező probléma, hogy a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni. Arra panaszkodnak, hogy a vonal folyton foglalt. A Népszava által körbekérdezett háziorvosok mobiljain szinte alig, a rendelői vonalas telefonjaikon is csak elvétve van üzenetrögzítő. Így aztán egyelőre a páciens azt sem tudja megüzenni, hogy kit és hogyan kellene visszahívnia az orvosának. Az utasítás egyben elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”.

Mint írják: lehetőség szerint a rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol”.

A miniszter kötelezettségként írta elő azt is, hogy a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, valamint intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról. Az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kísérjék figyelemmel. Ezt az utasítást ugyanazon a napon kapták meg a háziorvosok a minisztertől, mint azt, amelyben a tiszti főorvos ötmilliós bírság kilátásba helyezésével elrendeli, hogy januárban egy hétvégén tartsanak oltási akciót.

COVID – Immár a háziorvosok is felírhatják a favipiravirt

Nem látom semmi értelmét, és nem is találok semmilyen logikus magyarázatot arra, miért kellene a háziorvosoknak hétvégén külön oltási akciónapokat bevállalniuk: csak arra tudok gondolni, hogy a kormány valamiért bepánikolt, és ilyen átgondolatlan intézkedéssel próbálja meg fokozni az „oltakozási kedvet” – így reagált a Népszavának Darvai László ostorosi háziorvos Müller Cecília határozatára, miszerint januárban a háziorvosoknak legalább egyszer pénteken és szombaton úgynevezett oltási hétvégét kell vállalniuk, s amennyiben ezt nem teszik, úgy 30 ezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal sújthatók.

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index