Beterelik a COVID-gyanús betegeket a háziorvosokhoz?

A háziorvosoknak a nem fekvőbetegek COVID mintavételét kell elvégezniük az egészségügyi szakértő szerint.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő arról ír a Facebookon a népegészségügyi központ utasítása alapján, hogy ezentúl a háziorvosoknak is be kell segíteniük a nem fekvőbeteg páciensek COVID-tesztelésébe. A dokumentumot Müller Cecília országos tisztifőorvos jegyzi – számol be a Hvg.hu.

Müller ebben arról ír, hogy az őszi időszakban mindig több a felső légúti megbetegedések száma, és a delta variáns miatt feltételezhető, hogy még több eset lesz. A nem fertőzöttek kiszűrése így kulcsfontosságú.

Fotó: 123rf.com

Müller azt is írja, hogy a tesztek elvégzéséhez antigén gyorstesztet és plexi arcvédőket biztosítanak a háziorvosoknak, de ez Kunetz szerint „sokkal inkább további kötelezettségnek, mintsem segítségnek tűnik.”

A szakértő úgy véli, a lépéssel az operatív törzs „betereli a COVID-gyanús betegeket a háziorvosi rendelőkbe”, mert a Mentőszolgálat már „valószínűleg képtelen ellátni a mintavétellel járó feladatokat.

“Másfél év pedig nem volt elég arra, hogy kialakítsanak egy népegészségügyhöz tartozó mobil mintavételi egységeket, illetve közforgalmú helyeken mintavételi központokat állítsanak fel” – írta Kunetz.

Már itthon is elérhető a svájci gyártó új COVID-19 antigén gyorstesztje

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.