Száraz felhőzet

Szárazföldünk nyugati és északi területei fölött ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok hatására többnyire erősen felhős vagy borult az ég.

Szárazföldünk nyugati és északi területei fölött ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok hatására többnyire erősen felhős vagy borult az ég, és a frontok mentén többfelé esik az eső, záporeső. Ugyanakkor Európa középső és délkeleti része fölött egy nagyméretű anticiklon helyezkedik el. A magasnyomás területén túlnyomóan napos az idő, de egyre nagyobb területen tartósan megmarad az éjszaka képződött köd. Számottevő csapadék sehol sem fordul elő, néhol azonban ködszitálás kialakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet északon és keleten többnyire 2, 9 fok között alakul, az Urál előterében azonban helyenként már napközben is fagy. Kontinensünk más tájain továbbra is enyhe az idő, a kora délutáni órákra általában 13, 20 fok közé melegszik fel a levegő. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is döntően anticiklon alakítja, de nyugat felől átmenetileg nedvesebb levegő érkezik térségünk fölé.

jldnc7z51

Várható időjárás az ország területére péntek estig

Reggelig nyugaton, délnyugaton többnyire erősen felhős, párás, néhol ködös idő lesz, másutt általában kevés lesz a felhő, de éjszaka többfelé köd képződik. Néhol szitálás is előfordul. Pénteken kezdetben az ország nagy részén feloszlik a köd, kisüt a nap, de főként délnyugaton és északkeleten néhol tartósan felhős, ködös idő valószínű. A déli óráktól nyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és késő délután, este északkeleten helyenként eső, zápor is lehet. Csütörtökön elsősorban a Kisalföldön, pénteken több helyen megélénkül, időnként megerősödik a délkeleti, déli szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2, +5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 12, 18 fok között, a tartósan felhős, ködös helyeken 8, 10 fok körül valószínű.

Forrás: