Sebgyógyítás hegesedés nélkül

Egy enzim gátlásával talán elkerülhető lesz, hogy a sebek anélkül gyógyuljanak be, hogy a hegesedés miatt vastag, mély nyomok maradjanak.

Az emberek többsége kiskorától kezdve gyűjtögeti a hegeket testén. A sérülések, műtétek helye általában nem zavaró, problémát többnyire csak a látványos helyen lévő, mély és kiterjedt hegek okoznak. Ezek annál több keserűséget szerezhetnek, tönkreteszik az ember önbecsülését, megbélyegzést, kirekesztést hoznak magukkal.

Ausztrál kutatók ezeket a drámai eseteket kutatták, és az első kísérleti eredmények szerint sikerült egy ígéretes módszert találniuk, amivel megelőzhető lehet a túlzott hegesedés.

Nyugat-Ausztráliai Egyetemen vezetett munka három fő területét az égési sérülések, az elburjánzó keloid hegek, és a Dupuytren-kontraktúra tették ki. Utóbbi betegség során a kézbőrt az alatta lévő kötőszövetes hártyához rögzítő inak vastagodnak és rövidülnek meg, ami az ujjak használatát korlátozza.

A kutatás a lipoxil-oxidáz enzim (LOX) gátlására koncentrált; mivel ez az enzim teszi lehetővé, hogy a sebgyógyulásban részt vevő kollagénben keresztkapcsolatok alakuljanak ki. Ezek a kötések a hegképződés alapjai, melyek egy rugalmas, de az eredeti funkcióját már ellátni nem képes szövet képződését okozzák – mondta el a kutatást vezető Swaminathan Iyer.

hegesedes, sebhely1

A szakember szerint, ha sikerül a kellő időben gátolni a LOX képződését, akkor elképzelhető, hogy a bőr hegek nélkül gyógyul majd.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetemen Petri-csészében már biztató eredményeket értek el. A mesterségesen szaporított hegszövetekben a kritikus enzim gátlásával kevesebb kollagén-keresztkapcsolat alakult ki.

Az adatgyűjtést folytatják, majd egér és sertés kísérletekkel vizsgálják meg, hogy a gyakorlatban, valódi élő szervezetben is működik-e a módszer.

Swaminathan Iyer szerint elsősorban a súlyos hegekkel élő embereken szeretnének segíteni, de később szépészeti beavatkozásoknál is felhasználhatják az eredményeket.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.