Élelmiszerek, amelyek növelik a szervezet keratin szintjét

A keratin a hajban, a bőrben és a körmökben található szerkezeti fehérje. Különösen fontos a bőr szerkezetének fenntartásában, a sebgyógyulás támogatásában, valamint a haj és a körmök egészségének és erősségének megőrzésében.

A keratin-kiegészítőkről gyakran mondják, hogy segítenek megelőzni a hajhullást, fokozzák a köröm növekedését és javítják a bőr textúráját. Ugyanakkor rengeteg egészséges élelmiszer természetes módon is támogathatja a szervezet keratinszintézisét.

Íme  azok az élelmiszerek, amely elősegíti a keratin termelődését.

1. Tojás
A tojásfogyasztás kiváló módja a keratintermelés természetes úton történő fokozásának.

Valójában nagyszerű forrása a biotinnak, amely a keratinszintézisben részt vevő alapvető tápanyag. Egyetlen főtt tojás 10 mcg-ot biztosít ebből a tápanyagból, ami a napi érték (DV) 33%-a.

Mi több, a tojás fehérjéje elősegíti a keratin termelődését: egy nagy, 50 grammos tojásba 6 gramm fehérje van csomagolva. Egyéb egészséges tápanyagai közé tartozik a szelén, a riboflavin, valamint az A- és B12-vitamin.

Foto:pixabay.com

2. Hagyma


A hagyma nemcsak kedvenc ételeid ízesítésére, hanem a keratintermelés felpörgetésére is kiváló. Ez az allium zöldség különösen magas N-acetil-ciszteinben, egy növényi antioxidánsban, amelyet a szervezeted L-cisztein nevű aminosavvá alakít át – a keratin egyik alkotóelemévé. A hagyma folsavat is tartalmaz, amely egy alapvető fontosságú mikrotápanyag, amely szükséges az egészséges szőrtüszők fenntartásához.

lazac, zöldség, egészséges táplálkozás

Fotó: 123rf.com

3. Lazac
A lazac bővelkedik fehérjében, közel 17 grammot tartalmaz egy 85 grammos adagban. Emellett kiváló forrása a biotinnak, egy másik kulcsfontosságú tápanyagnak, amely támogatja a keratin termelődését. Mindössze 85 gramm lazakkonzerv 5 mcg-ot, azaz a napi bevitel 17%-át tartalmazza.

Ez a hal magas omega-3 zsírsavtartalmú is, egy olyan szívbarát zsírtípus, amelyről kimutatták, hogy kiegészítőként alkalmazva javítja a haj növekedését, fokozza a haj sűrűségét és véd a hajhullás ellen.

Foto: webmd.com

4. Édesburgonya
Amellett, hogy az egyik legélénkebb zöldség, az édesburgonya rendkívül tápláló, és remekül elősegíti a keratintermelődést. Különösen magas az A-provitamin-karotinoidok tartalma. Az A-provitamin-karotinoidok, mint például a béta-karotin, a szervezetben A-vitaminná alakulnak át. Egy közepes méretű édesburgonya (kb. 150 gramm) 1150 mcg – a DV több mint 100%-a – provitamin A-t. Az A-vitamin elősegíti a keratinszintézist, és elengedhetetlen a bőr és a haj egészségéhez. Ennek a narancsszínű gyökérzöldségnek minden adagja kiadós adag káliumot, mangánt, valamint B6- és C-vitamint is tartalmaz.

napraforgomag

Foto:123rf.com

5. Napraforgómag
A napraforgómag sós, laktató és ízletes. Emellett remek forrása mind a biotinnak, mind a keratintermelést támogató fehérjének. Mindössze 1/4 csésze (35 gramm) 7 gramm fehérjét és 2,6 mcg biotint kínál – a DV 9%-át. Mi több, ezek a magvak számos más mikrotápanyagban is gazdagok, többek között E-vitaminban, rézben, szelénben és pantoténsavban.

Fotó: 123rf.com

6.Fokhagyma
A hagymához hasonlóan a fokhagyma is rengeteg N-acetil-ciszteint tartalmaz, amelyet a szervezet L-ciszteinné alakít – ez a keratinban található aminosav. Bár több, embereken végzett kutatásra van szükség, egyes tanulmányok szerint a fokhagyma segítheti a bőr egészségét. Egy kémcsőben végzett vizsgálat például azt találta, hogy a fokhagymakivonat megvédte a keratinocita sejteket – amelyek a keratin termeléséért felelősek – az ultraibolya károsodástól.

A kémcsöves és állatkísérletek továbbá arra utalnak, hogy ez a népszerű allium zöldség elősegítheti a sebgyógyulást, küzd a mikrobiális fertőzésekkel és lassíthatja az öregedés jeleit. A fokhagyma számos hasznos mikrotápanyaggal is büszkélkedhet, köztük mangánnal, B6-vitaminnal és C-vitaminnal.

Foto:pixabay.com

8. Kelkáposzta
A kelkáposzta lenyűgöző tápanyagprofiljáról ismert. Ez a leveles zöld zöldség a keratinszintézist támogató A-provitamin jó forrása, mindössze 1 nyers csészében (21 gramm) 50 mcg-mal büszkélkedhet, ami a DV körülbelül 6%-a. Emellett nagyszerű forrása a vízben oldódó C-vitaminnak is, amely antioxidánsként is funkcionál. Ez a vitamin hasonlóképpen segít serkenteni a kollagén termelését, egy olyan fehérjetípust, amely fenntartja a bőr erősségét, szerkezetét és rugalmasságát.

3 hetes citromos fokhagymakúra magas vérnyomásra

Forrás: Napidoktor.hu