Pontosabb, gyorsabb kromoszómaanalízis Zalaegerszegen

Mikroszkóppal és kromoszómaanalízis szoftverrel bővült a Zala Megyei Kórház eszközállománya.

A zalaegerszegi genetikai labor a regionális feladatok mellett elvégzi a Pécsről és környékéről kért kromoszómavizsgálatokat is. Az új műszerekkel – a három kamerával és három kromoszómaértékelő programmal – lényegesen rövidebb a vizsgálati idő és pontosabb eredményeket tudnak elérni” – mondta el Tihanyi Marianna osztályvezető főorvos.

dns

Zalaegerszegen évente ezer kromoszómavizsgálatokat végeznek, ezek egyharmadát magzatvízből vett mintából. A vizsgálati eredményekkel olyan betegségeket tudnak diagnosztizálni, amelyek hátterében kromoszómahiba áll: ez lehet számbeli eltérés, amikor több vagy kevesebb kromoszóma van a sejtekben, de lehet szerkezeti eltérés is.

Tihanyi Marianna beszélt arról is, hogy a kromoszómahibák jellegzetes klinikai tüneteket okozhatnak: ez lehet értelmi fogyatékosság, fejlődésbeli elmaradás, szív-, agy- vagy akár veseproblémák is előfordulhatnak. Ha a magzati életben időben tudják diagnosztizálni a betegséget, akkor a várandós nő a párjával dönthet úgy, hogy, ne szülessen meg a beteg gyermek – ismertette.

A genetikai eltérések szerencsére ritkák, ugyanakkor nagyon fontos, hogy pontosan tudják, mi áll problémák hátterében. A meddőség hátterében is állhat – számbeli vagy szerkezetbeli – kromoszómahiba: ilyen esetekben a pontos diagnosztika segít abban, hogy “milyen irányban induljanak a kezeléssel” – magyarázta a főorvos.

genetika

Halász Gabriella, a kórház főigazgatója kiemelte, az orvostudomány hihetetlen gyorsan fejlődik a technológiában, “nincs az a költségvetés sehol a világon”, hogy ezt követni lehessen. Közölte: rendkívül fontos üzenete van annak, ha a helyi közösség segíti a kórház működését, hiszen minden apró lépés hozzájárul ahhoz, hogy a legmodernebb technikával gyógyíthassák a betegeket.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), a város polgármestere hangsúlyozta: Zalaegerszeg – bár nem fenntartója a megyei kórháznak – kötelességének és feladatának tartja, hogy a városban működő intézményt támogassa. Az önkormányzat pályázati önrésszel, jótékonysági rendezvények bevételeivel segítette – és a jövőben is támogatja – az intézmény működését.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.