Ősz végi zavartalan időjárás lesz ma is

Éjszaka többfelé köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződik – legnagyobb eséllyel az Alföld középső részén és az Északi-középhegység völgyeiben -, amely délelőtt feloszlik, és túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk.

Csapadék nem lesz. A délkeleti, déli szelet Baranyában, Dél-Somogyban és Győr-Moson-Sopron megyében élénk lökések kísérik, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +2 és -3 fok között alakul, de egyes fagyzugokban -4, -5 fok is valószínű, illetve a magasabban fekvő helyeken és a nagyvárosok belső részein kissé enyhébb lesz az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 14 fok között várható.

Az ősz végi zavartalan napsütés mindannyiunk szervezetére pozitív hatást gyakorol, ezért Mindenszentek hétvégéjén – amikor eleve több ember tölt hosszabb időt a szabadban, a temetőkben – fokozottabban érvényesülhet ennek kedvező élettani effektusa. Azonban a mostani időjárási helyzetben nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az erős éjszakai kisugárzás és a többfelé gyenge légmozgás miatt különösen a hajnali, kora reggeli időszakban a függőleges átkeverés híján a légszennyező anyagok – különösen a szálló porok – koncentrációja feldúsulhat, aminek következtében az asztmatikus tünetek erősödhetnek.

Forrás: met.hu