Összefogás a rendkívüli időjárás károsultjaiért

Szivattyúkkal segíti a belvízkárosult családokat az Ökumenikus Segélyszervezet Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A Zagyva folyó mellett fekvő Jászalsószentgyörgy településen helyzeték ma működésbe azt az első 5 szivattyút, melyek az Ökumenikus Segélyszervezet és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésének keretében segítik a belvíz miatt érintetteket.

Az átadáson részt vett Lehel László Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, aki azt mondta, hogy szervezetének sokéves tapasztalata szerint sokkal jobb „befektetés” a megelőzés, mint utólag a károk felszámolása. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ma bejelentett együttműködésének a fókuszában a családok értékeinek megóvása áll.

szivattyu640

A szivattyúk percenként 1200 liter vizet tudnak egyenként mozgatni, a készülékeket pedig a segélyszervezet helyszínen tartózkodó munkatársai és önkéntesei fogják működtetni és szükség szerint újabb helyekre eljuttatni. A készülékek beszerzését a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Ökumenikus Segélyszervezet által létrehozott Vodafone Humanitárius Alapból finanszírozták, de szeretnének további készülékeket is beszerezni, melyhez a 1353-as Adományvonalon járulhat hozzá bárki, hívásonként 250 forinttal.

Dr. Szakali Erzsébet, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a Kormányhivatal közvetítő szerepével részese lehet az együttműködésnek, s a maga eszközeivel segíthet így a bajbajutott embereknek, hiszen a baj esetén mindig az összefogásban rejlik a legnagyobb erő.

Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság főmérnökének elmondása szerint hiánypótló és hatékony segítség az Ökumenikus Segélyszervezet szerepvállalása. A szivattyúk következő üzembe helyezési helyszíneit az illetékes önkormányzatokkal közösen fogják meghatározni, mivel egyrészt sok kérés érkezeik hozzájuk, másrészt viszont figyelembe kell venni az aktuális csapadékhelyzetet is. Szarvák Imre, a település polgármestere köszönetében elmondta, hogy hálásak a településen élők a segítségért, s a segélyszervezet közreműködésnek köszönhetően a védekezés költségeit is csökkenteni tudják.

Az összefogáshoz bárki csatlakozhat a 1353-as adományvonalon (250 Ft / hívás), illetve a Segélyszervezet kéri a média képviselőit, hogy lehetőségük szerint minél többekhez juttassák el az felhívást, ezzel segítve a segítségnyújtást.

szivattyu1

A Vodafone Humanitárius Alap célja, hogy katasztrófahelyzetekben azonnali, gyors segítséget nyújtson a rászorulóknak. A Vodafone Magyarország és anyavállalata, a Vodafone Csoport összesen 10 millió forintos hozzájárulásával és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével 2011. januárban indította el a Vodafone Humanitárius Alapot, melynek forrásait elsőként a vörösiszap által elöntött térségben használták fel 2011-ben, de azonnali segítséget jelentett a rászorulóknak a 2012-es rendkívüli hidegek idején is.

Az együttműködés egyedülálló Magyarországon, hiszen katasztrófa esetén azonnal rendelkezésre áll a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatása. Ez biztos hátteret ad az Ökumenikus Segélyszervezet munkájához, így a lehető leghamarabb célba tudják juttatni a segélyszállítmányokat, mint például jelen esetben a belvíz elleni védekezéshez szükséges szivattyúkat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.