Ölelésalagút segíti az időseket a karantén során – képekkel

A koronavírus-járvány és az ezekkel együtt járó korlátozások egyik súlyos következménye az idősekre nézve a társas kapcsolatok lecsökkenése, a magány és az ezekkel együtt járó pszichés nehézségek.

A járvány által erősen sújtott Brazília egyik idősotthonában azonban addig gondolkodtak a lehetséges megoldásokon, amíg egy egészen újszerű és előremutató megközelítésre nem jutottak.

A 28 lakónak otthont adó dél-brazil intézményben úgy tapasztalták, hogy a hosszú hónapokig tartó karantén során az idősek számára nem bizonyult kielégítőnek a videotelefonálás, ezért elkezdtek ötleteket gyűjteni arról, hogy miként tudnák lehetővé tenni, hogy a lakók megölelhessék szeretteiket. 

A megható képeket megtekintheted itt: 

https://edition.cnn.com/2020/06/18/americas/brazilian-care-home-hug-tunnel-scli-intl/index.html 

Végül egy az interneten talált videóból inspirálódtak, ahol egy angol hölgy áttetsző műanyag függönyön keresztül ölelte meg édesanyját. Ezen elképzelés mentén az öregotthon egy “ölelésfolyosót” hozott létre: az áttetsző fólián négy nyílás van a két személy ölelő karjainak. Mivel a karokat is műanyag fólia védi, így a családtagok úgy tudnak ölelkezni, hogy egyáltalán nem érnek egymáshoz. 

A maximális biztonság érdekében a látogatásokat előre időzítik és harminc percenként fertőtlenítik a teljes folyosót is. A látogatók pedig az épületbe történő belépés előtt kézfertőtlenítőt használnak és testhőmérsékletüket is megmérik a dolgozókAz idősek otthonának vezetője, Rubia Santos elmondta, hogy rendkívül megható látni az idősek boldogságát, amikor megváltozott körülmények között ugyan, ám mégis lehetővé válik számukra a személyes találkozás szeretteikkel – ezért minden hasonló intézmény számára megfontolásra javasolja az ötlet megvalósítását.

Forrás: felejtek.hu