Nőket is fertőz a majomhimlő!

34 éves nő Irán első majomhimlős esete.

Az iráni hatóságok kedden bejelentették a majomhimlő első esetét az országban – jelentette az IRNA hivatalos hírügynökség. A jelentés szerint az egészségügyi hatóságok karanténba helyeztek egy 34 éves nőt, aki a délnyugati Ahvaz városában él.

Pedram Pakaeen, az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a beteg és családtagjai értesítették az orvosokat, miután a nő kezének bőrén tüneteket észleltek.

Veszélyben a gyerekek – Négyéves kislányt fertőzött meg a majomhimlő

A majomhimlő akkor terjed, ha az emberek szoros, fizikai kapcsolatba kerülnek egy fertőzött személy elváltozásaival, ruházatával vagy ágyneműjével. A szexuális érintkezés felerősítheti az átvitelt.

A legtöbb ember kezelés nélkül felépül a majomhimlőből, de az elváltozások rendkívül fájdalmasak lehetnek. A súlyosabb esetek szövődményekkel járhatnak, beleértve az agygyulladást és a halált is.

Világszerte több mint 31 000 majomhimlős esetet jelentettek közel 90 országból. A múlt hónapban az Egészségügyi Világszervezet globális vészhelyzetnek nyilvánította a járványt.

A majomhimlő nem teljesen új betegség, hanem legalább az 1970-es évek óta ismert, és évek óta komoly kihívást jelent Afrikában.

Mivel világszerte csak korlátozott mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre, a hatóságok versenyt futnak a betegség terjedésének megállításáért.

Majomhimlő – Durván megugrott a fertőzöttek száma Magyarországon

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.