Nem csak pornókereső

Szélsőséges internet-tartalmakat kereső rendszer készül Oroszországban a a Szövetségi Távközlési Felügyelet megbízásából.

A szélsőséges internetes tartalmakat kereső program kifejlesztésén dolgoznak Oroszországban a Szövetségi Távközlési Felügyelet megbízásából – jelentette be Oleg Duhovnyickij távközlési miniszterhelyettes.

Duhovnyickij azt mondta, egyelőre még korai lenne az üzembe helyezés időpontjáról beszélni, de a munka megkezdődött, és ilyen programra szükség van. Emlékeztetett rá, hogy hasonló programok már léteznek, például a gyermekpornó keresésére.

Hangsúlyozta, hogy a program nem sértheti a műsorsugárzók, a szolgáltatók, a kiadók, a felhasználók és az egyéb érintettek jogos érdekeit. A ezért programot üzembe helyezése előtt megfelelő jogi szakértői vizsgálatnak vetik alá, és legalábbis az első időben a kapott eredményeket csak figyelemfelkeltőként használják majd.

shutterstock_79797241

Végül Duhovnyickij külön felszólította a sajtót: senkinek eszébe se jusson, hogy előbb a szélsőségességet vesszük célba, aztán majd a szólásszabadságot. "Nem, és még egyszer nem, az alkotmány 29. cikkelye kimondja, hogy Oroszországban nincs és nem lesz cenzúra" – mondta a miniszter-helyettes.

Rasid Nurgalijev belügyminiszter szerdán Habarovszkban fejtette ki, hogy jelen ismeretek szerint Oroszországban mintegy 7500 szélsőséges honlap működik. Nurgalijev az extremizmus elleni fellépéssel foglalkozó, főhatóságok közötti bizottság ülésén elmondta: intézkedések egész komplexumát kell kidolgozni, hogy lehetővé váljon az ilyen honlapok elleni fellépés.

"Már módosítottuk a szövetségi sajtótörvényt, és ennek nyomán az internetes honlapokat bizonyos esetekben a sajtóhoz lehet számítani" – mondta a belügyminiszter. Hozzátette, hogy a sajtó is hozzájárulhat a szélsőségesség megelőzéséhez, az ellene való fellépéshez. Szintén szerdai hír, hogy egy vidéki helyi televíziónál teljesen betiltották a szélsőjobb bármiféle említését, beleértve a bírósági tárgyalásaikról szóló híradó-beszámolókat is.

Forrás: