Ma olyan fényshow-t láthatunk Budapesten, mint még soha!

0 ezer pirotechnikai effekt, több mint ezer intelligens lámpa, 4,3 kilométeres tűzijáték és fényvetítés, drónshow játékát láthatjuk majd.

 

A fényfestés fogalma nem cseng ismeretlenül legtöbbünk számára: ha csak a kedvenc fesztiváljainkra vagy a Bazilika, a Hősök tere, a Magyar Tudományos Akadémia, a Várkert Bazár “kosztümjeire” gondolunk, mindannyiunk szeme előtt megelevenednek a színes, mozgó motívumok, amik az egész hely hangulatát mesebelivé varázsolják.

Azonban az, amire augusztus 20-án készülnek a magyar művészek és az Antenna Hungária, minden korábbi tapasztalatunkon túlmutat: a legmenőbb fényfestő csapatok bevilágítják a Parlament homlokzatát és a Nemzeti Galériát, miközben Magyarország eddigi legnagyobb tűzijátékával, fényshow-val, drónshow-val és fényjátékkal tisztelegnek a magyar történelem legfontosabb momentumai előtt. 

Az esemény nem csak a nemzeti ünnep, de a magyar fényfestő-közösség számára is fontos mérföldkövet jelent. Idén először dolgoznak együtt a tűzijátékon az ország legnagyobb fényfestő csapatai és független fényművészei, akik a Centrum Production egyik alapítótagja, Besnyő Dániel vezényletével osztották el és dolgozták ki a megjelenítendő jeleneteket. Minden művész a maga stílusában alkothatott, a végeredmény mégis koherens egésszé állt össze. A produkció összefésülése hatalmas kihívást és egyben visszautasíthatatlan lehetőséget jelentett a rendezők számára:

“Ezeknek a feladatoknak és ezeknek az alkotóknak az összehangolása, a work-flow megtartása és a művészeti koncepció kézbentartása komoly feladat volt. Nagyon fontos számomra, hogy minden alkotó elégedett legyen a végeredménnyel, és szívesen lássa viszont a munkáját a nagy egész részeként.

 

Éppen ezért úgy szerettem volna felosztani köztük a vetítendő tartalmakat, hogy mindenki a hozzá legközelebb álló animációt készítse el. Minimalista és letisztult látványvilágra törekedtünk, ami követi a dramaturgiát: ahogy Iványi Árpád rendező fogalmazott, a sötétségből haladunk a világosság felé, az őskáosztól a rendig, és a végére felfokozódnak a képi és hangi hatások” – árulta el Besnyő Dániel.

Hozzátette: bár a teljes produkciót a mérete miatt nem volt lehetőségük elpróbálni, titkos éjszakai vetítéseken, valamint egy 3d nyomtatott maketten tesztelték le a technikát. 

“Számomra ez nagy kihívás volt, de olyan lehetőséget láttam benne, ami reményeim szerint a jövőben újra megvalósulhat. Szuper lenne, ha a későbbiekben beszélhetnénk fényfestő versenyről vagy Budapest első fényfesztiváljáról, amit régóta szeretnénk megvalósítani. Bízom benne, hogy az augusztus 20-ai produkció lehet ennek az első lépése.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index