Kötelező lesz a  szexmunkások majomhimlő elleni oltása?

A francia egészségügyi hatóságok felszólítják a “veszélyeztetett” csoportokat az oltás beadására, miután a megbetegedések egy hét alatt 77%-kal nőttek.

Franciaország sürgeti a meleg és biszexuális férfiakat, a több szexuális partnerrel rendelkező transzneműeket, a szexmunkásokat és más “veszélyeztetett” csoportokat, hogy oltassák be magukat majomhimlő ellen, még akkor is, ha úgy gondolják, hogy nem voltak kitéve a vírusnak – közölte pénteki közleményében a francia egészségügyi hatóság (MTA), amely szerint ezek “a vírusnak leginkább kitett csoportok” – számol be a Ma.hu.

A tanácsot a már meglévő útmutatás mellett adták ki, amely azt javasolja, hogy az emberek oltassák be magukat, ha a majomhimlőre vonatkozó tesztjük pozitív, vagy ha úgy gondolják, hogy egy közelmúltbeli kapcsolatuk veszélyeztette őket.

Franciaországban eddig 577 vírusfertőzést regisztráltak, ebből 387-et csak az Ile-de-France régióban (beleértve Párizst is). A férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak az esetek 97%-át tették ki, ahol július elejéig rendelkezésre állt információ a betegek szexuális életéről, míg 75%-uk több szexuális partnerről számolt be a tünetek megjelenését megelőző hetekben.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

“A vírus terjedésével, a járvány kinetikájával és a kapcsolatfelvétel nehézségeivel” szembesülve – részben a Pride hónap ünnepségei során megnövekedett anonim szexnek köszönhetően – az MTA arra a következtetésre jutott, hogy a fertőzés szempontjából leginkább veszélyeztetett csoportok megelőző oltása a legjobb módja a terjedés megfékezésének.

A majomhimlőben szenvedőket ápoló egészségügyi dolgozóknak azonban csak “eseti alapon” kellene kérniük a vakcinát, javasolta az ügynökség, arra hivatkozva, hogy a “rutinszerű higiéniai intézkedések” és a személyi védőeszközök “nagyon alacsonyra teszik a fertőzés kockázatát”.

Franciaország messze nem az egyetlen ország, ahol a majomhimlős esetek száma meredeken emelkedett. Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön bejelentette, hogy a vírus megbetegedései világszerte 77%-kal nőttek csak az elmúlt hét napban, és hétfő óta 59 országban 6027 esetet igazoltak. Ezek többsége – 4920 eset – Európában található, az első helyen, ahol a betegség idén először jelent meg a szülőhazáján, Afrikán kívül.

Bár Afrikán kívül még senki sem halt bele a majomhimlő jelenlegi törzsébe – a bárányhimlőhöz hasonló vírus általában 30 napon belül elmúlik -, a WHO e hónap elején arra figyelmeztetett, hogy “nem szabad hátradőlni” a “gyorsan terjedő járvány kitörésével” kapcsolatban, és Hans Kluge, az európai regionális igazgató a majomhimlő felügyeletének masszív fokozására szólította fel az európai nemzeteket, valamint “szilárd közegészségügyi beruházásokra” a fertőzés elleni küzdelem érdekében.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Meredeken emelkedik a betegek száma Magyarországon

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.