Új felfedezés: Spermával terjed a majomhimlő?

Olasz kutatók elsőként azonosították a majomhimlő jelenlétét a spermában. Vizsgálataik szerint a korai eredmények arra utalnak, hogy a sperma a fertőzés hordozója lehet. Az Egészségügyi Világszervezet tisztviselője sürgős, összehangolt fellépésre szólította fel az európai kormányokat a majomhimlő terjedésének megakadályozása érdekében.

A római Spallanzani Kórház fertőző betegségekre szakosodott csoportja június 2-án közzétett tanulmányában kimutatta, hogy a vírus DNS-ét négy majomhimlővel diagnosztizált férfi közül háromnak a spermájában kimutatták. Munkájukat azóta kibővítették Francesco Vaia igazgató szerint, aki elmondta, hogy a kutatók 16 vizsgált férfi közül 14 fertőzött férfi spermájában mutatták ki a majomhimlő jelenlétét. Francesco Vaia a Medical Press szerint elmondta, a fertőzés átvihető szexuális együttlét során a bőrsérülésekkel való közvetlen érintkezés útján, de tanulmányunk azt mutatja, hogy az ondó is lehet a fertőzés hordozója – sámol be az Index.

A WHO vizsgálja a majomhimlőre pozitív spermateszteket, de fenntartja, hogy a vírus elsősorban szoros érintkezés útján terjed. Meg Doherty, a WHO globális HIV, hepatitis és szexuális úton terjedő fertőzésekkel kapcsolatos programjainak igazgatója a múlt héten azt mondta, „nem nevezzük ezt szexuális úton terjedő fertőzésnek”.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

Spallanzani kutatói most azt próbálják megállapítani, hogy a tünetek megjelenése után mennyi ideig van jelen a vírus a spermában. Az egyik betegnél három héttel a tünetek megjelenése után is kimutatták a vírus DNS-ét, még azután is, hogy az elváltozások eltűntek. Ez arra utalhat, hogy a majomhimlő átadásának kockázata csökkenthető lenne óvszer használatával a gyógyulás utáni hetekben. A Spallanzani-csoport hüvelyváladékot is vizsgál a vírus jelenlétének tanulmányozására.

Európában alig több mint két hét alatt megháromszorozódtak a majomhimlős esetek, és néhány fertőzést gyermekeknél azonosítottak. Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója pénteken felszólította a kormányokat és a lakosságot, hogy fokozzák az erőfeszítéseket a betegség ellen, hogy ne legyen nagyobb a földrajzi kiterjedése, mert a megerősített esetek 90%-át az európai régióban rögzítették.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Újabb betegek, másfélszeresére nőtt a fertőzöttek száma

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.