Koronavírus – Az antitest az első lépés az ellenanyaghoz?

Antitestek blokkolják a sejtekben a SARS-CoV-2 fertőzést

A kutatók azonosítottak egy teljesen humán, ún. monoklonális antitestet, mely megakadályozza, hogy a SARS-CoV-2 (COVID-19), vagyis a koronavírus megfertőzze a tenyésztett sejteket.

Úgy tűnik, körvonalazódik a megoldás a koronavírus ellen. Az Utrecht-i Egyetem, az Erasmus rotterdami Egészségügyi Központ és a Harbour BioMed (HBM) kutatói arról számoltak be, hogy azonosítottak egy teljesen humán monoklonális antitestet, mely meggátolja, hogy a SARS-CoV-2 (COVID-19), vagyis a koronavírus megfertőzze a tenyésztett sejteket.

A felfedezést a Nature Communications szaklapban közölték, s ígéretes első lépésnek számít egy teljesen humán ellenanyag kifejlesztése felé, mellyel megelőzhető vagy kezelhető is a koronavírus betegség. Utóbbit az új SARS-CoV-2 vírus okozza.

Fotó: 123rf.com

A Covid-19 világjárvány gyorsan terjedt el, emberek millióit fertőzve meg világszerte, s mára a betegség miatt elhunytak száma is magasra rúg.

A kutatás arra a munkára épül, melyet kutatócsapataink a múltban készítettek a SARS-CoV elleni antitestek kapcsán, 2002 és 2003 fordulóján – mondta el Berend-Jan Bosch, az Utrecht-i Egyetem kutatásvezetője, professzor-asszisztense. – A SARS-CoV antitestek ezen gyűjteményének felhasználásával olyan antitestet azonosítottunk, melyek semlegesítik a SARS-CoV-2 fertőzését a tenyésztett sejtekben. Egy ilyen semlegesítő antitest képes megváltoztatni a fertőzés folyamatát a fertőzött gazdaszervezetben, támogatni a vírus kiürülését, vagy megvédeni egy nem fertőzött személyt, aki ki van téve a vírusnak” – magyarázta.

Dr. Bosch megjegyezte: az ellenanyag olyan, ún. doménhez kötődik, mely mind a SARS-CoV-ban, mind a SARS-CoV-2-ben jelen van, megmagyarázva a képességet mindkét vírus semlegesítésére.

„Az antitest ezen keresztneutralizáló tulajdonsága rendkívül érdekes és arra utal, hogy potenciálisan enyhítheti a jövőben megjelenő, a koronavírussal rokon vírusok által okozott betegségeket” – tette hozzá a szakember.

“A felfedezés ígéretes alapot szolgáltat további kutatásokhoz, melyek során ezt az antitestet alaposabban karakterizálhatják, s megkezdhetik a fejlesztést potenciális koronavírus-kezelésként” – emelte ki Frank Grosveld, PhD, a tanulmány társ-szerzője, a sejtbiológia akadémiai professzora, az Erasmus Egészségügyi Központ és a Harbour BioMed alapító tudományos igazgatója.

Megjegyezte: a munka során felhasznált antitest teljesen humán, lehetővé téve a fejlesztés gyorsabb előrehaladását, s csökkentve az immunrendszerrel kapcsolatos mellékhatások lehetőségét.

A konvencionális terápiás antitesteket először más fajokban fejlesztették ki, majd további munkát igényelt, hogy „humanizálják” őket. Az antitestet a Harbour BioMed H2L2 transzgenikus egér technológiájával állították elő” – mondta el a professzor.

„A kutatás úttörőnek számít – hangsúlyozta dr. Jingsong Wang, a HBM alapítója, elnöke és vezérigazgatója. – Természetesen még sok munkára van szükség annak felméréséhez, hogy ez az ellenanyag képes-e megvédeni vagy csökkentheti-e az emberek betegségeinek súlyosságát. Bízunk benne, hogy partnereinkkel közösen elősegítjük az ellenanyag fejlesztését. Úgy gondoljuk, technológiánk hozzájárulhat e sürgető közegészségügyi igény kielégítéséhez, s számos más kutatási lehetőségnek is utat nyitunk” – fogalmazott a szakember.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.