Kifejlesztették a multivalens influenza elleni vakcinát

Dr. Scott Hensley és csapata a Pennsylvaniai Egyetemen “multivalens” influenza elleni vakcinát fejlesztett, amely 20 törzs ellen képes harcolni.

A Pennsylvaniai Egyetem egyik kutatója úgy véli, hogy sikerült megalkotnia egy olyan egy az egyben vakcinát, amely 20 influenzatörzs ellen is képes lenne felvenni a harcot, és egy beteg egész életére elegendő lenne – jelentette be az iskola a múlt héten.

Dr. Scott Hensley és csapata megalkotta a “multivalens” vakcinát, amely az összes ismert influenzatörzs ellen védettséget hoz létre, de nem az éves influenza elleni oltást hivatott helyettesíteni – fejtették ki a kutatók közzétett tanulmányukban. Az éves oltásokat az adott évben legerősebb törzs elleni küzdelemre szabják, az egyetem oltása azonban a következő nagyszabású influenzajárvány ellen hivatott felvenni a harcot.

vakcina, oltás

Fotó: MTI/Rosta Tibor

“Az elképzelésünk az, hogy olyan vakcinával rendelkezzünk, amely az embereknek alapszintű immunmemóriát biztosít a különböző influenzatörzsekkel szemben, így sokkal kevesebb betegség és haláleset lesz, amikor a következő influenzajárvány bekövetkezik” – mondta Hensley a közleményben.

A kutatók ugyanannak a technológiának a felhasználásával hozták létre az oltást, amelyet a Pfizer és a Moderna a COVID-19 oltás előállításához használt. Ahelyett, hogy “sterilizáló” hatást fejtene ki az egyénekre, az univerzális influenza elleni vakcina “memória immunválaszt vált ki, amely gyorsan előhívható és adaptálható az új pandémiás vírustörzsekhez” – mondták a kutatók.

Hensley és csapata sikeresen tesztelte az oltást egereken, még akkor is, amikor az állatok olyan influenzatörzseknek voltak kitéve, amelyek eltértek az általuk beadott oltásokban használtaktól.

A vakcinát minden korosztály számára tervezték, de Hensley a Philadelphia Inquirernek elmondta, hogy a leghatékonyabb akkor lenne, ha gyerekeknek adnák be.

Ha a vakcinát kora gyermekkorban adják be, akkor az indukált immunitás kezdeti áldását adhatja” – mondta Hensley.

Olvasd el ezt is!

Megérkezett a kombinált influenza-COVID-19-RSV lakossági gyorsteszt

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.