Kiderült: ő kapja az idei orvosi Nobel-díjat

A bizottság október 4. és 11. között hirdeti ki, hogy ki kapja az idei az idei Nobel-díjakat, eksőként az orvosi-élettani kategóriáról döntöttek.

Az egyik nagy esélyes volt Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztője. A bejelentés során azonban kiderült: az amerikai David Julius és az Egyesült Államokban élő, libanoni születésű Ardem Patapoutian, aki 2021-ben orvosi-élettani kategóriában átveheti a Nobel-díjat, a hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért.

A hétfői díjazott kihirdetése után kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A hagyományoknak megfelelően csütörtökre várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése, a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda.

Fotó: MTI

Október 8-án Oslóban ismertetik a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 11-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

A díjakat, amely mellé 10 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át. A koronavírus-világjárvány miatt azonban ezúttal is elmarad a nagyszabású díjátadó ceremónia.

Karikó Katalin a nívós díj magyar esélyese, aki az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. Karikó Katalin szerdán még reménykedhet a kémiai Nobel-díjban, de ott kisebb eséllyel száll ringbe.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Karikó Katalin molekuláris biológus és biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. Sokat köszönhetünk neki a koronavírus-járvány elleni vakcinák előállításában. A mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten. Munkásságáért idén számos kitüntetést és díjat vehetett át, mások mellett Széchenyi- és Bolyai-díjjal is kitüntették a Semmelweis Ignác-díjas kutatóbiológust.

Karikó Katalin kapja a „tudományos Oscar-díjat”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Miki

    nem nem ő kapja és nem is érdemli meg..sok sok nőnek embernek okoz panaszokat az a szar amit állítólag ő fejlesztett ki ..a vakcina ami lószart se ér..
    de nem baj nekünk ő a naccsága..a vidéki nyanya..ahogy vitya mondta…az egész egy faszság…és végre a világ is belátja nem vezet sehová a nagy nagy oltakozási hullám ugyan annyi beteg van mint előtte:)buzik..és 90% azok a betegek akik már le vannak oltva..szóval??el kéne gondolkodni pöcsfejekn

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.