Két nyelven beszélő kártya kell!

A számítógépes rendszer 2011-ben keletkezett hibája miatt a kétnyelvű helyett átmenetileg csak szlovén nyelvű egészségügyi kártyát kapott több szlovéniai magyar. Göncz László, a szlovéniai magyarság országgyűlési képviselője kérésére megszüntették az alkotmányt és több törvényt sértő gyakorlatot.

A szlovéniai rádiós és televíziós programokat sugárzó Magyar Műsorok Stúdiója internetes oldalán (www.rtvslo.si/hidak) meghallgatható híradás szerint Göncz László levélben hívta fel Samo Fakin, a Szlovén Egészségbiztosítási Intézet vezérigazgatójának figyelmét arra, hogy a nemzetiségileg vegyesen lakott régiókban az egészségügyi kártyának minden esetben kétnyelvűnek kell lennie. Az egynyelvű, csak szlovén kártya alkotmányellenes, és megsérti több törvény előírását.

Az egészségbiztosítási intézet Göncz Lászlónak küldött válaszában elismerte, hogy számítógépes rendszerük lakcím-leolvasója 2011-ben meghibásodott, ezért kapott több szlovéniai magyar csak szlovén szöveget tartalmazó plasztikkártyát. Az intézet szerint 2012. január 30-val megszüntették a hibát, és a jogosultaknak újra kétnyelvű kártyákat adnak ki.

Szlovéniában 1999 óta használnak egészségügyi kártyát, és a mostani esettől eltekintve eddig még nem érkezett az egészségbiztosítóhoz panasz a szlovéniai magyaroktól a kártyákkal kapcsolatban.

Forrás: