Jön a nyugat-nílusi vírus – Drámaian emelkednek a számok

Európa júliusig 55 nyugat-nílusi vírusos esetet jelentett, ebből 42 Olaszországban volt. Ez jóval magasabb, mint a három másik európai országban, amely fertőzésekről számolt be.

Köztudott, hogy a szúnyogok az olasz nyár legkellemetlenebb velejárói, mivel az év legforróbb és legpárásabb hónapjaiban minden napszakban megjelennek és kegyetlenül csípnek. Az olaszok hozzászoktak ehhez, ezért nem is éri őket felkészületlenül, felszerelkeznek szúnyog elleni spray-kkel és citronella illatú gyertyákkal – adta hírül az Euronews.

Arra azonban kevésbé vannak felkészülve, hogy a nyugat-nílusi vírust (WNV) potenciálisan hordozó szúnyogokkal is felvegyék a harcot. A nyugat-nílusi vírus Afrikában, Közel-Keleten, Ázsiában és Ausztráliában őshonos betegség, amely a közelmúltban Európában és Észak-Amerikában is megjelent. Különösen ezen a nyáron volt tapasztalható a megbetegedések számának drámai növekedése, ami aggodalmat keltett az olasz egészségügyi hatóságokban.

szúnyog

Fotó: 123rf.com

Mennyire gyakori a nyugat-nílusi vírus Európában?

1999 óta az úgynevezett nyugat-nílusi lázat okozó vírus messze eljutott azokról a területekről, ahol hagyományosan elterjedt. Manapság az Antarktisz kivételével a bolygó minden kontinensén megtalálható, és az Egyesült Államokban a szúnyogok által terjesztett betegségek vezető okozója lett.

Európában még viszonylag ritka; Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint július 27-ig idén mintegy 55 WNV esetet jelentettek Európában.

Az adatok azonban aggasztó tényt árulnak el: az 55 esetből 42-t Olaszországban jelentettek. Ez több mint háromszorosa a Görögországban jelentett megbetegedéseknek (12). Nagyobb aggodalomra ad okot, hogy azok közül, akik elkapták a vírust, július végéig öten életüket is vesztették a betegség miatt.

Olvasd el ezt is!

Videó – Ezt okozza a nyugat-nílusi láz

Forrás: Napidoktor.hu