Jön a majomhimlő elleni vakcina  

A Moderna biotechnológiai vállalat “preklinikai fázisban” tanulmányozza a majomhimlő elleni lehetséges vakcinákat.

Miután a Robert Koch Intézet szerint a majomhimlős esetek számának növekedése várható Németországban, Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint “maximum 40 000 adag” himlő elleni oltóanyagot rendelhet a szövetségi köztársaság. Eddig két ilyen engedélyezett vakcina létezik az Egyesült Államokban, és most harmadikként a Moderna is be akar lépni ebbe a piaci szegmensbe is.

Az amerikai biotechnológiai vállalat, amely rekordgyorsasággal fejlesztette ki a korona elleni oltóanyagot, hétfőn ugyanis közölte, hogy “preklinikai fázisban” tanulmányozza a majomhimlő elleni lehetséges vakcinákat.

A Moderna azonban más projekteket is előkészített. A közelmúltban jelentették be, hogy a berlini kormány további covidvakcinát rendel őszre, amely szélesebb lefedettséget biztosít több lehetséges vírusváltozat ellen. “Minden eshetőségre fel kell készülnünk” – mondta Karl Lauterbach.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

A szövetségi kabinet által elfogadott stratégia ezért további 830 millió eurót irányoz elő a Moderna által bejelentett, egyszerre több vírusváltozatra ható készítmény beszerzésére.

“Az mRNS-vakcinák új generációja várhatóan hatásprofil és hatékonyság tekintetében felülmúlja a hagyományos influenza elleni vakcinákat, mivel a WHO által kiválasztott négy antigén és vírustörzs mellett más antigéneket és vírustörzseket is tartalmaz” – jelentette be az amerikai cég egyik tulajdonosát képviselő Daniel Koller a német sajtónak. – “Ha sikerül piacra dobni egy influenza- és koronavírus elleni kombinált vakcinát, akkor az influenza elleni oltások globális piaca, amely jelenleg évente mintegy 500 millió adagot tesz ki, jelentősen bővülhet, sőt akár meg is duplázódhat” – tette hozzá.

A Moderna részvényárfolyama azonban jelenleg egy helyben jár. Miután nemrégiben némileg erősödött, kedden több mint 4 százalékkal, 132 dollár alá esett.

Olvasd el ezt is!

Döbbenetes – Így terjedhet a majomhimlő

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.