Döbbenetes – Így terjedhet a majomhimlő

A világ már végre kezdett fellélegezni a COVID mélypontjai után, de most a majomhimlő kezdi szedni áldozatait. A leginkább aggasztó: a betegség szokatlan terjedése.

A majomhimlő általában Afrikában terjed, és a tengerentúli utazásokhoz kötődő egyedi esetek alkalmanként előfordulnak. Az EU járványvédelmi ügynöksége szerint azonban a közelmúltban Európában előfordult esetek a jelek szerint most először terjedtek el emberről emberre, anélkül, hogy közvetlen kapcsolatuk lett volna Afrikával. Ráadásul számos ország egészségügyi hatóságai megjegyezték, hogy a terjedés a jelek szerint szexuális úton történik. A Politico utána járt, hogy mit tudunk eddig a vírusról.

Mi a majomhimlő?

A majomhimlő egy olyan vírus által okozott betegség, amely a himlővel azonos családba tartozik. A majomhimlő tünetei jellemzően lázzal, izomfájdalommal, duzzadt nyirokcsomókkal és fejfájással kezdődnek. Jellemzően a láz kezdete után egy-három napon belül egy jellegzetes, dudoros kiütés kezd kialakulni – gyakran az arcon kezdődik -, és terjed, beleértve a kezeket és a lábakat is – számol be a 168 óra.

A majomhimlő azonban kevésbé halálos, mint a himlő. A nyugat-afrikai típusnak a halálozási aránya alig kevesebb mint 4 százalék. Halálesetet eddig nem jelentettek halálesetet a közelmúltban kitört európai járványban, de a majomhimlő napokra ágyhoz kötheti a betegeket. A betegség általában 2-4 hétig is eltarthat.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

Miért aggódnak a szakértők?

Marion Koopmans virológus aggodalmának az a tény adott hangot, hogy a majomhimlős eseteket több különböző országban is kimutatták, tekintve, hogy a majomhimlő általában nem túl fertőző. Hozzátette, hogy korábban az alkalmanként behozott esetek általában nem terjedtek tovább. Koopmans szerint elképzelhető, hogy a majomhimlő fertőzőképesebbé vált, és „sürgős szükség van” további információkra.

Francesco Vaia, az olasz Nemzeti Fertőző Betegségkutató Intézet igazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy virológiai laboratóriumuk a jövő héten várhatóan izolálni tudja a vírust. Ez lehetővé teszi majd annak vizsgálatát is, hogy a himlő elleni védőoltásból származó antitestek semlegesíthetik-e a vírust.

Andrea Antinori, a Lazzaro Spallanzani Intézet vírusos immunhiányokkal foglalkozó részlegének igazgatója pedig aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a vírus szexuális úton fejlődhetett ki, valamint szoros érintkezés útján is terjedhet.

„A majomhimlő nem ismert, hogy szexuális úton terjedne” – mondta a hét elején a Southamptoni Egyetem vezetője az Egyesült Királyságban történt eseteket kommentálva. – „Inkább arról van szó, hogy itt a szexuális vagy intim tevékenység során a szoros érintkezés, beleértve a hosszan tartó érintkezés is, lehet a kulcstényező az átvitel során” – magyarázta.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Küszöbön az új világjárvány?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.