Idősgondozás a világban

„Tiszteld az idős embereket” – sokan hallják ezt a tanácsot, de mit jelent ez valójában? 

Az öregedés jelensége egyidős az emberiséggel. Az viszont, hogy az egyes kultúrákban hogyan viszonyulnak az idősekhez, milyen hagyományaik és szokásaik vannak, ez egészen eltérő a világ különféle szegleteiben. Érdekes lehet rápillantani arra, hogy a miénktől eltérő kultúrákban miként tekintnek az idősödésre, mennyire tisztelik az öregeket.

A legtöbb kultúrában 65 éves kor fölött számít valaki idősnek. A nekik kijáró tisztelet mértéke azonban változó. Japánban például különös megbecsülésnek örvendenek az idősebb generáció tagjai, külön ünnepnapjuk is van a naptárban. Indiában és Kínában szintén nagyra tartják az öregeket. 

Amerika

Habár a kontinens idősei boldogabbak és egészségesebbek, mint valaha, sajnos ettől függetlenül sok előítélettel kell megküzdeniük. Sokan számolnak be például munkahelyi hátrányról, illetve arról, hogy általánosságban nem érzik úgy, hogy a társadalom különösebben tisztelné őket. 

Mindez szerencsére azért változóban van: a szociális szférában legfőképp, de több vallásos csoportban is nagy erőfeszítéseket tesznek arra, hogy az idősebb generáció is értékesnek érezze magát. Sok kezdeményezés indul a megelőző jellegű ellátásra is, valamint nagy hangsúlyt kap az öregedő társadalom nyugdíjasotthonainak magas színvonalon tartása is.

Fotó: 123rf.com

Kína

Érdekes módon az idősek tiszteletét törvény írja elő. Sőt mi több, az öregedő szülők be is perelhetik gyermeküket, ha az nem nyújt megfelelő anyagi és érzelmi támaszt kései éveikre. Mindez az ország sajátos gazdagsági jellegzetességeiből következik, ahol a családoknak erősen össze kell fogniuk az életkörülményeik fenntartása érdekében. A kínai kormány a munkahelyeken is támogatja a szülőlátogató szabadságnapokat. 

Kína lakossága rendkívüli ütemben öregedik el: míg 210-ben 25 százalék volt az ötven év felettiek aránya, 2050-re ez a feltételezések szerint 636 millió fő, azaz közel 50 százalékos lesz.

A gazdasági egymásrautaltságon túl azonban a kínai kultúra hagyományosan is nagy hangsúlyt fektet az idősek tiszeletére, a velük való törődésre.

Japán

A japán kultúra szintén nagyra értékeli az öregeket. Sok családban több generáció él együtt, ami a találgatások szerint az egyik meghatározó oka annak, miért is élnek olyan hosszú ideig a japánok. Olyannyira, hogy jelenleg a japán lakosság több, mint 50 százaléka az idős kategóriába tartozik.

A szoros közösségi kötelékek, a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a japán idősek a társadalom boldog tagjainak számítanak.

Skócia

A skótok szerint az öregek értéket képviselnek. Számos állami és társadalmi kezdeményezés célozza azt meg, hogy az idősebb generáció élményei, tapasztalatai és véleményei megjelenjenek a közbeszédben. 

Kormányzati szintű törekvés, hogy a betegségek kezelése helyett azok megelőzésére kerüljön a hangsúly és minden idős a lehető legtovább élhessen önállóan, saját otthonában.

Fotó: 123rf.com

Vietnam

A dél-kelet ázsiai országban igazán helytálló az idősek tisztelete kifejezés. Kultúrájukban ugyanis ők a tudás, hagyomány és bölcsesség hordozói. A nagyszülők a fiatalabb generációkkal együtt élnek és besegítenek a főzésbe és a gyereknevelésbe.  Ők a családfők, véleményük pedig meghatározó a családi döntéshozatalban.

Látható tehát, hogy minden kultúra sajátos hagyományai és történeti-gazdasági jellegzetességei alakítják azt, hogy milyen az idősek megítélése, milyen szerepet kapnak a társadalomban és hogyan állnak a fiatalabb generáció tagjai az idősgondozáshoz. Más kultúrák megismerése inspirálóan hathat a saját társadalmunk hozzáállására, gyakorlatára.

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.