Hálószövés a jövőért – jó szelet kíván a magyar egészségügy

Akinek erősebb a szociális hálója, az egészségesebben él – jelentette ki  a Magyar egészségügy: jelen és jövő elnevezésű konferencián egy neves egészségügyi közgazdász, akinek megállapítását továbbgondolva talán elmondhatjuk: az az ország, amelynek erősebb a szociális hálója, annak lakói is egészségesebben élhetnek.

Az új egészségügyi államtitkár egyik első nyilvános  szereplését talán egy ilyen hálószövés első öltésének tekinthetjük. A sokszereplős hajósok, vagyis az egészségügyben és azért tevékenykedők nagy érdeklődéssel várták a kapitány  első fellépését.  

Zombor Gábor, az egészségügyért felelős új államtitkár nem fukarkodott a biztató mondatokkal, bár nem sok konkrétumot tudhattunk meg tőle, jelentős változások szükségességét vetítette előre.  

Igaz, mindjárt a türelmet is kérte hozzá. A legfontosabb célok között az egészségben eltöltött évek számának növelését  nevezte meg.  Rokonszenvvel fogadták a jelenlevők a nyitottság meghirdetését, az egészségügy első embere várja a jobbító  javaslatokat, elgondolásokat.  

Csupán  szél, azaz a  hajós példánál maradva az energia, vagyis kellő finanszírozás kell hozzá, és mehet előre a ladik, a csónak, a nagyhajó vagy csatahajó – kinek-kinek ítélőképessége és fantáziája szerint. Mert ez utóbbi nagyon  szükségeltetik ahhoz,  hogy el tudjuk képzelni a magyar egészségügy jövőjét.  

Vajon hogyan tudja majd kivédeni  a következő években a tőlünk  sokszor független kiszámíthatatlan széljárásokat, az esetenkénti viharokat és persze a szélcsendet is, amelyek közül bármelyik bármikor előfordulhat?

A Napi Gazdaság és a Heim Pál alapítvány rendezvénye számvetés helyett az útmutatást igyekezett a tanácskozás  mondanivalójának fókuszába állítani. Hogy milyen  irányban halad majd a magyar egészségügy hajója, meddig és hogyan bírja még, aki maradt a hazai fedélzeten, ez bizony nem rajtuk múlik. Az időnként kiszámíthatatlanul hullámzó, néha csendes vízből kilábaláshoz, a haladáshoz jó szélre  és jó kapitányra van szükség – no meg némi hatékony hajtóanyagra. 

Szerző: G. Németh György

Forrás: