H1N1: a sertésekben tovább mutálódik

Bár a H1N1 vírus, amely tavaly világjárvánnyal fenyegetett, genetikailag stabil maradt az emberekben, kínai kutatók most arra figyelmeztetnek, hogy a sertésekben az új influenza tovább mutálódik.

A szakemberek ezért attól tartanak, hogy a genetikai változások új, agresszívabb vírust hoznak létre, amely ellen hatástalan lesz minden, jelenleg létező oltóanyag vagy gyógyszer.

H1N1: genetikai átrendeződés sertésekben

Az a genetikai átrendeződés, amit a sertésekben megfigyeltünk, egyelőre nem az emberek egészségére veszélyes igazán ? mondta Malik Peiris. Sokkal aggasztóbb, hogy ezek mellett a jól megfigyelhető változások mellett olyan folyamatok is végbe mennek, amelyek észrevétlenek maradnak, és csak az influenzaszezon beindulásával vesszük majd észre őket ? tette hozzá.8461A genetikai változások hangsúlyozzák a folyamatos megfigyelés fontosságát: vagyis annak szemmel tartását, hogyan viselkedik a vírus a sertések szervezetében ? írja a Science. Nyilvánvaló, hogy evolúciós folyamat megy végbe, így csak akkor érezhetjük magunkat biztonságban, ha a felügyeletünk alatt tudjuk tartani a mutálódást ? mondta dr. John Treanor.

A 2009-es járvány viszonylag könnyű lefolyású volt a szakemberek szerint, és az utóbbi hetekben szinte teljesen eltűnt a vírus. Éppen ezért fontos véleményük szerint, hogy ne veszítsék szem elől ? így talán az idei szezon sem fenyeget majd nagy veszéllyel.

Forrás: