Gyerekek segítenek bemutatni a helyes vízfogyasztást

Meghosszabbították az „Így neveld a felnőtteket” pályázat jelentkezési határidejét

A gyerekek egyre tudatosabbak és érzékenyebbek a jövőjüket érintő dolgokkal kapcsolatban, gyakran könnyebben meglátják, mit lehet tenni természeti értékeink megőrzése érdekében. Az október 15-17. között megrendezendő Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából meghirdetett “Így neveld a felnőtteket” pályázaton most ők mutathatják be ötleteiket, hogyan óvjuk meg környezetünket, vízkészleteinket. A rajz- és fotóalkotásokat – meghosszabbított beküldési határidővel – az esemény honlapján feltüntetett elérhetőségeken keresztül lehet benyújtani.

Fotó: 123rf.com

A vízhiány és a vízkészletek súlyos szennyezése miatt fontos, hogy egyéni szinten is mindenki tegyen vízkészleteink megóvása és a vízválság elkerülése érdekében. Ebben segíthetnek most a gyerekek, ugyanis az év legfontosabb hazai diplomáciai eseménye, az október 15-17. között megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 (Budapest Water Summit 2019, BWS 2019) alkalmából „Így neveld a felnőtteket” címmel rajz- és fotópályázatot hirdetett a Külgazdasági és Külügyminisztérium az általános iskolás gyermekek számára. Így a legfiatalabb generáció is megmutathatja véleményét, ötleteit arról, hogy nekünk felnőtteknek mit kell tennünk ahhoz, hogy számukra is biztosítva legyen az egészséges környezet és vízkészlet.

A pályázaton két korcsoportban a 6-15 év közötti gyermekek vehetnek részt tetszőleges rajzeszközzel készített rajz- vagy fotóalkotással, illetve maximum 10 elemből álló rajz- vagy fotósorozattal. Alkotásaikban megmutathatják, mit szeretnének megváltoztatni a felnőttek viselkedésében, világában ahhoz, hogy környezetünk – ezen belül is kiemelten a vízfelhasználás – fenntarthatóbb legyen. A nyertesek korcsoportonként 50 000, 30 000, illetve 20 000 forint értékű ajándékcsomagot kapnak. Emellett mindkét korcsoport kategória első helyezettje a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány felajánlásával egy-egy osztálykiránduláson vehet részt a Tisza-tavi Ökocentrumban, Poroszlón, a legtöbb diákot ösztönző tanár pedig oktatói különdíjban részesül. A meghosszabbított beküldési határidő: 2019. szeptember 20.

Fotó: 123rf.com

A részletes pályázati kiírás itt érhető el: Így neveld a felnőtteket

Budapesti Víz Világtalálkozó – Budapest Water Summit

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére, az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve Magyarország kormánya 2013. október 8. és 11. között megrendezte az első Budapesti Víz Világtalálkozót (Budapest Water Summit 2013, BWS 2013). A BWS 2013 záródokumentuma kimondta, hogy 2015 után a víznek önálló témaként és célkitűzésként kell szerepelnie a fejlesztéspolitikával kapcsolatos tervezésben. Az esemény jelentős szerepet játszott abban, hogy az ENSZ által 2015-ben elfogadott fenntartható fejlődési keretrendszerben (Agenda 2030) a víz és szanitáció kérdésköre önálló célkitűzésként jelenik meg (6. számú cél – Víz és szanitáció), így iránytűvé vált a fenntartható fejlődésben és a nemzetközi klímapolitikában.

A második Budapesti Víz Világtalálkozóra 2016 novemberében került sor, több mint 2200 fő részvételével.  A háromnapos rendezvény célja az volt, hogy kidolgozza, milyen fordulatra van szükség a fenntartható vízgazdálkodás megvalósításához, sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilekkel, azaz konkrét, gyakorlati lépésekkel mozdítsa elő a XXI. század legjelentősebb kihívásának megoldását. Kitűzött célját teljesítve, a konferencia kijelölte az elkövetkezendő 15 év vízpolitikai teendőit, az esemény végén elfogadott javaslatcsomag pedig hozzájárult a vízgazdálkodás által támogatott fenntartható fejlődési fordulat és a klímavédelem egységbe foglalásához, valamint a vízügyi fejlesztések finanszírozása megújításának tervéhez. A BWS 2016 ajánlásaira támaszkodott az ENSZ főtitkára és a Világbank Csoport elnöke által összehívott Vízügyi Elnöki Testület is, amelynek Áder János köztársasági elnök is tagja volt. Az eseményen jelen voltak a végrehajtás szempontjából kiemelten fontos finanszírozási szektor szereplői, akik elkötelezték magukat, hogy a következő 5 évben a vizes beruházásokra fordított összeget megduplázzák.

Mindkét esemény hangsúlyos része volt a vízipari szakkiállítás, amelyen – kiemelten a hazai – vízipar területén működő vállalatok, szervezetek voltak jelen. A két világszintű rendezvény így teret adott a magyar vízipar nemzetközi szintű bemutatkozásának is, amely ennek köszönhetően jelentős, több százmillió dolláros megrendelésekre tett szert.

Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 – Budapest Water Summit 2019, BWS 2019

A 2013-as és 2016-os rendezvények sikerére építve Magyarország Kormánya idén ismét megrendezi az év legfontosabb hazai diplomáciai eseményét, a Budapesti Víz Világtalálkozót, amelynek legfőbb témája a globális vízválság megelőzése, illetve ahol ez már nem lehetséges, a hatásokhoz való alkalmazkodás elősegítése lesz. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével október 15-17. között megvalósuló találkozó célja, hogy a vízválság megelőzését és a következményekhez való sikeres alkalmazkodást a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz következtében előálló helyzetek mindegyikére alkalmazza, és ezzel hozzájáruljon a globális vízpolitikai folyamatok alakításához.

Az előző évekhez képest idén még nagyobb hangsúlyt kap a konferencia részeként megrendezett vízipari szakkiállítás (BWS 2019 EXPO), melyet „Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások” címmel szerveznek meg. Az esemény weboldalán – www.budapestwatersummit.hu – a konferencia programjáról nyújtott részletes tájékoztatás mellett az idén újdonságként megjelenő Magazin rovat minden érdeklődő számára naponta frissülő tartalommal, érdekes hírekkel szolgál a fenntartható környezet és víz témakörében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index