Figyeljünk a jelekre! – Mit tehetünk az ágyi poloska ellen? – 2. rész

Kevesen figyelnek fel rá: az apró, ovális, barnás rovar emberek vagy állatok vérén él, s leginkább fekhelyükön rejtőzik el. Hogyan ismerjük fel és mit tehetünk az ágyi poloska ellen? 

Mi a teendő, ha beférkőzött hozzánk a rovar?

Amennyiben viszkető bőrrészekre leszünk figyelmesek alvás után, s előző nap a probléma még nem állt fenn, gyanakodhatunk az ágyi poloska csípésére – különösen, ha használt ágyat vagy bútort kaptunk a tünetek jelentkezésekor.

Ágyi poloska további jelei:

 • Vérfoltok a lepedőn vagy a párnahuzaton
 • Sötét vagy rozsdaszínű ágyi poloska-ürülékfoltok a lepedőkön, matracokon, ágyneműn és falakon
 • Ágyi poloska ürülékfoltok, petehéjak vagy lehullott bőr azokon a területeken, ahol a rovarok megbújnak
 • Kellemetlen, dohos szag, amely az ágyi poloskák illatmirigyeiből származik.
ágyi poloska

Fotó: 123rf.com

Ha arra gyanakszunk, hogy beköltöztek a szobánkba, távolítsunk el minden ágyneműt és alaposan ellenőrizzük, nincsenek-e rajta az ágyi poloska ürülékének jelei.

Vegyük le porvédőt is a dobozrugók aljáról és vizsgáljuk meg a varratokat a fakeretben. Húzzuk vissza az anyagot, ahol a fakerethez van tűzve. Az ágy körüli területet is érdemes ellenőrizni, beleértve a könyveket, telefont, rádiókészüléket, a szőnyeg szélét, még az elektromos aljzatokat is. A szekrényt sem árt átnézni, mert az ágyi poloska gyakran a ruhákba bújik el. Ha nem vagyunk biztosak a jelekben, hívjunk ki egy rovarirtó szakembert, aki tudja, mire kell figyelni.

Amennyiben kiderült, hogy ágyi poloska nehezíti a mindennapjainkat, tegyünk lépéseket ellene – szabaduljunk meg tőle és akadályozzuk meg a visszatérését.

ágyi poloska

Fotó: 123rf.com

Mit tegyünk az ágyi poloska ellen?

 • Takarítsunk ki mindent alaposan azon a helyen, ahol a rovar élt. Mossunk ki mindent, amiben elbújhat.
 • Tisztítsuk ki az ágyneműt, a függönyöket forró vízben, mossuk ki a ruhákat, szárítsuk meg a szárító legmagasabb fokozatán. Tegyük szárítógépbe a plüssállatokat, cipőket és egyéb moshatatlan tárgyakat, járassuk velük a gépet 30 percig magas hőfokon.
 • Merev kefével dörzsöljük meg a matrac varrását, hogy porszívózás előtt eltávolítsuk az ágyi poloskákat és petéiket.
 • Az ágyat és környékét gyakran porszívózzuk ki. Utána azonnal helyezzük a porszívózacskót műanyag zacskóba és tegyük szemetesbe, vagy ürítsük ki a tartályt a kukába.
 • Jó módszer az ágyi poloska ellen, ha a matracot és a dobozrugókat szorosan szőtt, cipzáras huzattal zárjuk be, hogy megakadályozzuk a poloskák bejutását vagy kiszabadulását. Sajnos, a rovarok akár 1 évig is elélhetnek etetés nélkül, ezért tartsuk a huzatot a matracon legalább egy esztendeig, hogy megbizonyosodjunk róla: a matracon lévő összes ágyi poloska elpusztult.
 • Javítsuk ki a vakolat repedéseit, ragasszuk le rendesen a hámló tapétát, hogy megszabaduljunk azoktól a helyektől, ahol a rovarok elrejtőzhetnek.
 • Az ágy körüli rendetlenséget számoljuk fel!
 • Ha a matrac fertőzött, érdemes újat venni, de ügyeljünk rá, hogy lakásunk többi részében szintén tegyünk intézkedéseket az ágyi poloska ellen, különben megfertőzik az új matracot is.

Olvasd el ezt is!

Az ágyi poloskáknak is keresztbe tett a COVID

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.