Figyeljünk a jelekre! – Mit tehetünk az ágyi poloska ellen? – 1. rész

Kevesen figyelnek fel rá: az apró, ovális, barnás rovar emberek vagy állatok vérén él, s leginkább fekhelyükön rejtőzik el. Hogyan ismerjük fel és mit tehetünk az ágyi poloska ellen?

Van, akinek ismerős a probléma, más még nem figyelt fel az ágyi poloska jelenlétére otthonában. A kicsi, ovális, barnás rovar állatok vagy emberek vérén él. A kifejlett példány nagyjából almamag nagyságú, lapos testű. Ha azonban evett, megduzzad és vöröses színű lesz.

ágyi poloska

Fotó: 123rf.com

Az ágyi poloska nem repül, de gyorsan mászik padlón, falon, sőt plafonon is. A nőstények egy életen át több száz petét raknak le – ezek egy porszem méretének felelnek meg.

Az éretlen ágyi poloska – avagy nimfa – ötször hullatja le a bőrét, mielőtt valóban éretté válik, s minden vedlés előtt vérrel kell táplálkoznia. Kedvező körülmények között az ágyi poloskák akár egy hónap alatt is teljesen kifejlődhetnek és évente három vagy több generációt hoznak létre. Jelenlétük ugyan kellemetlen, de betegséget nem hordoznak.

Hogyan találjuk meg őket?

Az ágyi poloska észrevétlenül jut be lakásunkba, házunkba – ruhákon, használt ágyakon és kanapékon, csomagokon és egyéb tárgyakon keresztül. Mivel a teste lapos, ez lehetővé teszi, hogy apró, egy hitelkártya szélességének megfelelő helyen is elférjen. Fészekkel az ágyi poloskák nem rendelkeznek, csoportokban, búvóhelyeken élnek. Ilyen jellemzően a matrac – a rugókban, ágyrácsokban és fejtámlákban találhatók meg, ahol könnyen hozzáférhetnek az éjszakai „ételhez”, vagyis az alvó emberhez. Idővel az egész hálószobában elterjedhetnek, beköltözhetnek bármely résbe vagy védett helyre. A közeli szobákban vagy lakásokban szintén megjelenhetnek.

ágyi poloska, csípés

Fotó: 123rf.com

Mivel az ágyi poloska kizárólag véren él, ha van belőle otthonunkban, az nem azt jelzi, hogy a lakásunk piszkos. Makulátlanul tiszta otthonokban és szállodai szobákbani is jelen lehetnek. Ezek a kis rovarok éjszaka aktívak, általában alvás közben csípik meg az embert. Táplálkozásuk során  átszúrják a bőrt és vért szívnak ki belőle egy hosszúkás csőrön keresztül. Az ágyi poloskák 3-10 percen keresztül esznek, hogy telítettek legyenek, majd észrevétlenül továbbállnak.

A csípésük legtöbbször fájdalommentes, később azonban viszketni kezdhet. Ellentétben a bolhacsípésekkel, amelyek főleg a boka környékén láthatók, a poloskacsípés a bőr bármely részén előfordulhat. Ezenkívül a harapások közepén nem jelentkezik piros folt. Sokan észre sem veszik, hogy ágyi poloska csípte meg őket, a viszketés és az apró nyom alapján azt gondolják, szúnyog volt. Ahhoz, hogy biztosak legyünk benne: ágyi poloska van a szobánkban, magát a rovart kell megtalálnunk.

A cikket folytatjuk!

Olvasd el ezt is!

Az ágyi poloskáknak is keresztbe tett a COVID

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.